Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Regeringen varsler massivt øget overvågning

Overvågning er et meget effektivt redskab i kampen mod "forhærdet kerne af stadig mere voldsparate kriminelle", siger statsminister Mette Frderiksen. Hun peger især på 13 eksplosioner i år i København og stigende bandekriminalitet. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix

Men støttepartier som Radikale og Enhedslisten advarer sammen med eksperter om at slække på borgernes retssikkerhed uden sikkerhed for positive effekter.

Regeringen lægger med ny sikkerhedspakke, som præsenteres torsdag, op til en "massivt" øget overvågning i det danske samfund.

Politiet skal blandt andet opsætte "markant mere tv-overvågning" i form af 300 flere kameraer og sætte kameraerne op på eget initiativ i hele landet. Samtidig skal mulighederne for at overvåge eksempelvis offentlige bygninger udvides. I dag må man ikke overvåge de frit tilgængelige områder, hvor der er almindelig færdsel.

Men det skal der laves om på, fremgår det i et stort interview med statsminister Mette Frederiksen (S) i Berlingske.

- Vi går ret langt nu med en massiv udvidelse af overvågning, fordi det har vist sig at være et meget effektivt redskab, siger hun til avisen.

Ud over øget overvågning vil sikkerhedspakken indeholde forslag om blandt andet øget straf for besiddelse af sprængstoffer, mere beskyttelse af grænsen mod Sverige og udvidede efterforskningsmuligheder.

Det markante udspil skal ifølge statsministeren få bugt med en hård kerne af forhærdede kriminelle.

Hun peger på 13 eksplosioner i København i år, og at 180 bandemedlemmer i årets første syv måneder er idømt 258 års fængsel.

To af regeringens støttepartier, Radikale Venstre og Enhedslisten, tager afstand fra statsministerens forslag om "massivt" øget overvågning i det danske samfund.

- Vi tager stærkt afstand fra den massive udrulning af den her masseovervågning. Situationen er alvorlig, men vi skal ikke løse virkelige problemer ved at skabe falsk tryghed, siger Radikale Venstres retsordfører, Kristian Hegaard.

Enhedslisten er ligesom De Radikale uenig med Mette Frederiksen i, at der er brug for øget overvågning.

- Jeg er meget bekymret for retssikkerheden og alt den overvågning, der er i regeringens pakke, siger Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund.

SF er positive over for forslaget om øget overvågning men ledsaget af øget tilsyn.

Dansk Folkeparti ser forslaget som passende, men mener ikke, at det går langt nok.

Seniorforsker Rikke Frank Jørgensen fra Institut for Menneskerettigheder har studeret befolkningens forhold til overvågning og siger:

- Videoovervågning er den overvågningsform, som danskernes har mindst modstand mod. Men der er ikke klar dokumentation for, at videoovervågning er en supermodel til at skabe øget sikkerhed, siger hun til Ritzau.

- Andre peger på mere synligt politi i gadebilledet. De teknologiske løsninger kan godt blive et teknologisk fiks, der viser, at vi gør noget uden at det er den mest effektive løsning, siger hun.

Teknologijournalist Anders Kjærulff peger også på, at øget overvågning af danskerne næppe betyder mindre bandekriminalitet.

- England er foregangsland, når det gælder opsætning af overvågningskameraer. Men det har vist sig ikke at have en effekt, når vi ser på de alvorlige forbrydelser, siger han til Ritzau.

- Bandekriminelle er i forvejen enormt bevidste om, at de kan blive overvåget og bruger hættetrøjer og baseballcaps, så de ikke kan genkendes.

Han peger på, at Danmark i forvejen er i top tre over de mest overvågede lande i Europa.

/ritzau/