Prøv avisen

Regeringen vil afskaffe fodlænken på udrejsecenter

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil have fjernet muligheden for at afsone straf med fodlænke på Udrejsecenter Kærshovedgård. (Arkivfoto). Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix

Kriminelle udlændinge skal i fængsel i stedet for at afsone deres straf med fodlænke, mener Inger Støjberg.

Fodlænker skal være fortid på Udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast.

Det mener regeringen, som i et nyt lovforslag lægger op til at afskaffe muligheden for, at kriminelle udlændinge og personer på tålt ophold, der overtræder deres opholds- og meldepligt, kan afsone deres straf i fodlænke.

Det skriver DR P4 Midt Vest.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil skærpe straffen, så man ryger i fængsel i stedet for at kunne afsone med fodlænke.

- Vi ønsker ganske enkelt at skærpe straffene, og vi sender et meget klart signal om, at vi skærper dem netop ved at sende folk i fængsel, i stedet for at man kan sidde på Kærshovedgård, siger hun til DR P4 Midt Vest.

Personer på tålt ophold er udlændinge, der er udelukket fra asyl, men som ikke kan udsendes, da de ved en tilbagevenden til deres hjemland risikerer at blive udsat for dødsstraf eller tortur.

Det har siden marts 2017 været muligt at afsone sin straf med fodlænke på Kærshovedgård. Det har syv personer benyttet sig af. Det oplyser Kriminalforsorgen ifølge DR P4 Midt Vest.

- Det her skal i høj grad ses ud fra et samfundsmæssigt perspektiv, og om vi har lyst til, at de her mennesker skal have retten til at afsone i fodlænke, eller vi synes, at de skal i et lukket fængsel så vidt muligt, siger Støjberg.

Andreas Steenberg, der er udlændingeordfører for De Radikale, mener, at det viser, at regeringens udlændingepolitik sejler.

Han henviser til, at regeringen ændrer på en lov, som man endnu ikke har set den fulde effekt af, siger han til DR P4 Midt Vest.

Enhedslistens Søren Søndergaard mener, at dette er "endnu et eksempel på en fejlvurdering, som regeringen tydeligvis forsøger at holde skjult".

Det siger han med henvisning til, at stramningen ikke fremgår af finanslovsaftalen for 2019, som regeringen og Dansk Folkeparti lavede sammen før nytår.

/ritzau/