Regeringen vil bremse skjulte penge til muslimske friskoler

Friskoler, der modtaget donationer over 20.000 kroner, skal offentliggøre fakta om afsenderen af pengene.

Med solid opbakning i Folketinget vil regeringen forsøge at forhindre, at muslimske friskoler modtager hemmelige pengegaver.

Det være sig pengegaver fra eksempelvis udenlandske organisationer eller lande, hvis mål er at udbrede et islamisk og totalitært verdenssyn i strid med frihedsrettigheder og det danske folkestyre.

Det skriver netavisen Altinget.

Den øgede kontrol af friskolerne skal samtidig suppleres med et nyt krav om åbenhed, så landets friskoler fremover skal tvinges til at offentliggøre fakta om alle donationer til skolerne over for eksempel 20.000 kroner.

- Vi vil ikke acceptere terrorpenge eller hvidvaskede penge på vores skoler. Derfor skal der være større åbenhed omkring de donationer, der kommer, siger undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) til Altinget.

Forsøget på at bremse skjulte pengegaver til de muslimske friskoler fremgår af et såkaldt forståelsespapir, der hidtil ikke har været offentliggjort.

Det er fra en delaftale fra maj om yderligere skærpelser af tilsynet med muslimske friskoler.

- Ingen skal kunne købe sig til indflydelse på skoleskemaet. Regeringen vil have større indsigt i, hvem der donerer penge til frie grundskoler, så vi kan være sikre på, at skolerne lever op til lovkravene om uafhængighed, siger undervisningsministeren til Altinget.

Peter Bendix Petersen, formand for Dansk Friskoleforening, der har cirka 30 muslimske skoler blandt medlemmerne, er indforstået med, at øget åbenhed om friskolernes donationer kan skabe mere tillid hos politikerne.

- Jeg tror, at deres frygt er ubegrundet, men hvis det her kan være med til at give dem mere tillid, så fred være med det - så må de jo undersøge det, og vi er da interesserede i så megen åbenhed og gennemsigtighed som muligt, siger han til Altinget.