Prøv avisen

Regeringen vil fortsætte arbejdet for trosfrihed

Det er glædeligt, at Udenrigsministeriets fokus på tros- og religionsfrihed overlever et regeringsskifte, lyder det fra Dansk Missionsråd

Det begyndte som et politisk hjertebarn for De Konservatives Naser Khader. Nu vil den nye regering lade Udenrigsministeriets fokus på religions- og trosfrihed rundt om i verden fortsætte, fremgår det af det forslag til en ny finanslov, der blev præsenteret i går.

Her lyder oplægget, at der skal afsættes i alt syv millioner kroner årligt til at fremme religions- og trosfrihed. Det er samme beløb, som den tidligere regering satte af til at støtte trosfriheden og hjælpe forfulgte religiøse minoriteter globalt.

Daniel Toft Jakobsen, Socialdemokratiets udviklingsordfører, ser positivt på, at det er lykkedes at få videreført arbejdet.

”Det glæder mig, at der var bred opbakning, da indsatsen blev drøftet i Folketinget i februar. Det glæder mig også, at tros- og religionsfrihed fortsat vil blive prioriteret i den nye regerings udenrigs- og udviklingspolitik, og at den særlige enhed på området ser ud til at fortsætte,” siger han, uden at det dog står klart, præcis hvordan den nye regering vil fortsætte arbejdet.

Indsatsen for trosfrihed begyndte, da den tidligere regering indskrev i regeringsgrundlaget i 2015, at den ville hjælpe forfulgte kristne minoriteter rundt om i verden. I 2018 blev formuleringen konkretiseret, da daværende udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) præsenterede regeringens indsats til bekæmpelse af religionsforfølgelser globalt. Den bestod af en lille enhed i Udenrigsministeriet, der skulle arbejde med det særlige fokus samt en mindre pengepulje, der skulle støtte konkrete projekter rundt om i verden.

I februar i år var enhedens arbejde for tros- og religionsfrihed for første gang til debat i folketingssalen, og her bakkede ordførere fra stort set alle partier op om det arbejde, der var blevet gjort indtil videre.

Alligevel har det været ventet med spænding især i det kirkelige bagland, om ministeriets arbejde for trosfrihed ville overleve et regeringsskifte. Ikke mindst fordi den særlige enhed i høj grad begyndte som en mærkesag for Naser Khader. Derfor er det positivt, at det nu tyder på, at enheden for trosfrihed vil fortsætte, siger Jonas Adelin Jørgensen, generalsekretær for Dansk Missionsråd, en paraplyorganisation, der repræsenterer danske missionsorganisationer.

”Jeg havde bestemt håbet på, at arbejdet ville fortsætte, men alle bolde er jo oppe i luften efter et regeringsskifte. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har tidligere udtalt, at han finder arbejdet vigtigt, men det har ikke stået klart før finanslovsudspillet, om det også er noget, han vil støtte eller finansiere,” siger han.

Minister for udviklingssamarbejde, Rasmus Prehn (S), vil i næste uge præsentere detaljerne i regeringens tilgang til arbejdet med trosfrihed ved et møde på Christiansborg.