Regeringen vil styrke kampen for trosfrihed

Står det til regeringen, skal der afsættes fem millioner kroner på den kommende finanslov til projekter, der kan forbedre religions- og trosfriheden globalt

Regeringen vil øge fokus på forfølgelser af religiøse minoriteter. Pigen på billedet er yazidi - et af de forfulgte mindretal i Mellemøsten.
Regeringen vil øge fokus på forfølgelser af religiøse minoriteter. Pigen på billedet er yazidi - et af de forfulgte mindretal i Mellemøsten. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix.

Det er godt et halvt år siden, at Udenrigsministeriets afdeling for tros- og religionsfrihed begyndte sit arbejde for at skabe fokus på forfølgelser af religiøse minoriteter. Og det arbejde bør nu udbygges, mener regeringen.

Den ønsker at afsætte fem millioner kroner til ”projekter og aktiviteter, der kan bidrage til at støtte forbedringer i den globale religions- og trosfrihed, herunder bedre beskyttelse af forfulgte og religiøse mindretal”, som der står i det finanslovsforslag, der blev præsenteret i går. Pengene er tænkt som en forøgelse af de to millioner kroner årligt, afdelingen i forvejen får, siger Naser Khader, udenrigsordfører hos De Konservative og idémanden bag ministeriets trosfrihedsafdeling.

”Ved sidste finanslov fik vi afsat penge til at drive et fast kontor i Udenrigsministeriet. Og nu skal også ske noget med nogle initiativer. Det er derfor penge, der er tænkt til konkrete projekter, der kan skabe opmærksomhed om forfølgelsen af kristne,” siger han.

Kontorets fokus er ganske vist på forfølgelse af religiøse minoriteter bredt set.

”Men vi kommer ikke uden om, at det er kristne, der forfølges mest rundt om i verden,” siger Naser Khader.

Det vil først blive besluttet, hvordan pengene mere konkret skal bruges, hvis der kommer flertal for, at pengene skal afsættes på finansloven. Men ifølge Naser Khader er tanken, at de blandt andet skal gå til mere utraditionelle og alternativer projekter.

”Vi skal ikke bare sidde og drikke kaffe med dem, vi allerede er enige i. Jeg vil gerne have, at vi med disse penge når ud til almindelige borgere i de lande, hvor kristne bliver forfulgt. Vi skal nå nye målgrupper og ikke blot de ngo’er, man har samarbejdet med i 100 år, og som er vant til at gå til fine konferencer,” siger han.

Hos Dansk Europamission, der arbejder for at hjælpe forfulgte kristne, hilser man regeringens forslag velkommen.

”Det er bestemt et positivt skridt og en god start. Fem millioner kroner er dog kun et symbolsk beløb, når det kommer til et så enormt problem som kristenforfølgelse. Men symbolværdien er også vigtig. Det viser, at man anerkender problemet,” siger generalsekretær Samuel Nymann Eriksen.

Hans største håb for kontorets arbejde er, at det formår at gøre kampen imod kristenforfølgelser til et gennemgående tema i regeringens udenrigs- og udviklingspolitik.

Afdelingen for tros- og religionsfrihed i Udenrigsministeriet består i dag af to fuldtidsstillinger samt en studentermedhjælper. Indtil videre er det blevet ledet af Franz-Michael Skjold Mellbin, der tidligere har været ambassadør i Japan og Afghanistan. Fra i morgen overtager Michael Suhr dog jobbet. Han kommer fra stillingen som dansk ambassadør i Portugal.