Regeringen vil tidoble antallet af solceller. Men er udspillet mere end et valgslogan?

Det haster med den grønne omstilling, men regeringens udspil er underligt ukonkret om økonomi og placering af solceller. Det kan skyldes interne uenigheder i embedsapparatet og uvilje til at placere vindmøller og solcelleparker uden om kommunerne. Eller at det konkrete skal bruges i en valgkamp

For få år siden var statsminister Mette Frederiksen (S) mere rød end grøn. Siden er der kommet andre boller på suppen - men er det mon blot et valgslogan?
For få år siden var statsminister Mette Frederiksen (S) mere rød end grøn. Siden er der kommet andre boller på suppen - men er det mon blot et valgslogan?. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Alt bliver dyrere. Krigen i Ukraine er blevet tildelt skurkerollen for den udvikling, men den væsentligste forklaring er formentlig den ekstremt lempelige finanspolitik, Vesten har ført i to år for at holde beskæftigelsen oppe under coronakrisen.

For regeringen er krisen under alle omstændigheder blevet en gylden chance for at flette klimapolitik og sikkerhedspolitik tæt sammen og præsentere vidtgående forslag, som i fredstid ville have en svær gang på jord. Det er blevet et selvstændigt argument for den grønne omstilling, at Danmark skal gøre sig fri af "Putins gas" og erstatte den med grøn energi. Første del af dette projekt blev præsenteret tirsdag på et regeringspressemøde under overskriften "Danmark kan mere 2".