Prøv avisen

Regioner overvejer samarbejdet med Falck

Problemerne tårner sig op for Falck efter afsløringen af ulovlige metoder mod Bios. Falck kan risikere at miste lukrative kontrakter med flere danske regioner efter skandalesagen. (Genrefoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I dønningerne fra skandalen om Falcks ulovlige optræden for at holde konkurrenten Bios fra truget ser flere regioner nu på andre muligheder.

Afsløringen af Falcks ulovlige metoder over for konkurrenten Bios får ifølge DR Nyheder nu flere regionsrådsformænd til at overveje at hjemtage ambulancedriften.

- Jeg er rystet over, hvad Falck har gjort i den her sag, siger formanden for Region Sjælland, Heino Knudsen (S).

Han overvejer at følge i fodsporene på Region Syddanmark, der som den eneste af de fem regioner ikke bruger Falck.

Ud over Region Sjælland overvejer også Region Midtjylland og Region Nordjylland at gøre det samme, skriver DR Nyheder.

I en intern rapport skønner Danske Regioner, at regionerne samlet set betaler op mod ti procent for meget for ambulancedriften på grund af manglende konkurrence.

- Vi afstod sidste gang fra at lave et kontrolbud til Falck selv ud fra den vurdering, at det var vi ikke klar til på det tidspunkt, siger formanden for Region Nordjylland, Ulla Astman (S), til Ritzau.

- Men nu får vi erfaringer med at køre akutlægebiler og lægebiler, og så kan det jo være, at vi tager ambulancekørslen hjem. Jeg tænker, at det umiddelbart er klogt at lave en kontrolberegning.

I efteråret fandt regionen ud af, at de selv kan drive akutlægebiler og lægebiler billigere og gør det derfor fra januar 2020.

Onsdag i sidste uge afgjorde Konkurrencerådet, at Falck handlede ulovligt i forsøget på at holde hollandske Bios ude af det danske marked. Det har ført til en politianmeldelse af Falck.

Flere sundhedsøkonomer kalder det forståeligt, at regionerne i lyset af Bios-sagen ser på, om Falck kan presses eller erstattes.

- Det er naturligt, at regionerne vil lave en kontrolberegning på, hvad de selv kan gøre det for, siger professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen, til Ritzau.

- Men at tro, man lige slipper ud af eksisterende kontrakter med henvisning til sagen i Syddanmark, er sandsynligvis helt fejlagtig.

Han peger på, at det ikke er bevist, at Falck i de øvrige regioner har opført sig ulovligt som i Region Syddanmark.

- Til gengæld har effekten af Bios-sagen jo allerede vist sig. Både Region Sjælland og dele af Region Hovedstaden har sikret sig billigere kontrakter med Falck, efter at Bios kom ind i Region Syddanmark og fik Falck til at tilpasse priserne, siger professoren.

Han tror, at alle regionerne ved deres næste ambulanceudbud vil være meget opmærksomme på, om priserne er fornuftige. De vil også forvente lavere priser end hidtil. Fordi læren fra Region Syddanmark er, at Falck kan presses.

Kommunikationschef i Falck Kasper Bach Habersaat siger til Ritzau, at virksomhedens ageren i Bios-sagen i 2014-2015 var uacceptabel. Men at der siden er kommet ny kultur og ledelse.

- Jeg forstår, hvis regionerne i øjeblikket holder os ude i strakt arm for at vurdere, om Falcks nye ledelse tænker og handler anderledes end den tidligere. Som ny ledelse har vi en stor opgave i at genvinde tilliden til Falck. Det er vores hovedopgave, siger han.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) har efter Falck-skandalen udtalt, at hun vil have strammet lovgivningen, så det offentlige kan ophæve en kontrakt med en virksomhed, der er dømt for lovbrud.

/ritzau/