Rejsebureau: Vi opfordrer ikke de unge til druk

Feriearrangøren Prague Week sender i vinterferien 4500 danske unge til Prag. Rejserne er blevet berygtede for den massive druk, men rejseselskabet mener i år at have forberedt sig så godt som muligt

Flere tusinde mindreårige danske unge tager på drukferie med rejseselskabet Prague Week. Rejsebureauet mener at være bedre forberedt end sidste år.
Flere tusinde mindreårige danske unge tager på drukferie med rejseselskabet Prague Week. Rejsebureauet mener at være bedre forberedt end sidste år. Foto: BRIAN KARMARK/.

Tidligere var det en tradition, at mange danske gymnasieelever tilbragte vinterferien på ski i Alperne, men det er i de senere år blevet udfordret af en regulær druktur til Prag. Med anholdelser, gadeoptøjer og vandalisme i Tjekkiets hovedstad har de danske drukturister dog fået et særdeles blakket ry.

Kristeligt Dagblad har bedt presseansvarlig hos rejseselskabet Prague Week, Erik Harvig, om en forklaring. Selskabet sender i år omkring 4500 unge til Prag, og op mod 80 procent af gæsterne er endnu ikke fyldt 18 år.

Hvordan vil I undgå, at jeres gæster gentager sidste års uheldige episoder?

Vi har været meget åbne i hele processen op til turen i år og har samarbejdet med både det danske politi og Udenrigsministeriet. Vi har sendt et brev ud til alle vores gæsters forældre, hvor vi opfordrer dem til, at de taler med deres børn om, hvordan børnene skal gebærde sig. Det er jo ikke i vores interesse, at gæsterne laver ballade. Jeg tror, det, der skete sidste år, kom bag på alle. Hele set-uppet virker bedre rustet til at håndtere alle de mange gæster i år. Vi har danske reddere med, bruger et dansk busselskab, har uddannede danske guider med, og så vil vi som repræsentanter for rejseselskabet bo sammen med gæsterne på hotellerne.

LÆS OGSÅ: Drukferie kan blive en glidebane

I arrangerer selv en række fester i løbet af ugen, hvor I udstyrer gæsterne med aldersarmbånd, så det kun er dem over 18 år, der kan få serveret alkohol. Men de mindreårige kan vel bare gå ind til nabodiskoteket eller købe øl i en kiosk?

Det spørgsmål kunne man jo også stille til de københavnske diskoteker. Vi har aftaler med vores samarbejdspartnere om, at den tjekkiske lovgivning skal respekteres, men vi kan ikke sige med sikkerhed, om de andre diskoteker serverer til unge under 18.

Men det er vel jeres ansvar som rejsearrangør at sikre, at mindreårige ikke indtager alkohol?

Vi har et moralsk ansvar over for vores gæster, som vi tager meget seriøst. Vi opfordrer alle gæsterne til at deltage i vores arrangementer, hvor der er styr på tingene. Vi har lavet en app (program til telefonen, red.) med kort over byen og opsat et informationscenter til gæsterne.

I har lavet en reklamefilm, der viser en dreng, der scorer den ene pige efter den anden rundt i byen. Derefter tager han på diskotek, hvor der er godt med fyldte glas. Opfordrer det ikke til druk?

Nej, der er ikke noget, der opfordrer til druk. Det primære er ikke druk. Det er ikke ulovligt, at man til en af vores koncerter eller fester tager et par øl eller drinks. Det er underligt, at man kun snakker om, at det sker i Prag. Det er den danske alkoholkultur at drikke meget, og det sker hver weekend i Jomfru Ane Gade (diskoteksstrøg i Aalborg, red.).

Du mener ikke, at hovedindholdet af turen er druk. Hvorfor går jeres rejse så ikke til en anden europæisk by, men lige netop Prag, der sidste år gik amok i druk?

Det synes jeg ærligt talt er et underligt spørgsmål. Prag er en dejlig by, og det er billigt at være her for de unge. Det er skønt og spændende. Selvfølgelig var der ballade sidste år, men helhedsindtrykket, når folk taler om det, var, at de havde en rigtig god tur.

I Hvad er meningen? vil Kristeligt Dagblad hver tirsdag interviewe en aktuel og væsentlig person om en konkret sag eller markant udtalelse.