Rekordmange børn bliver født efter kunstig befrugtning

For første gang skønnes mere end 10 procent af en fødselsårgang at være undfanget ved hjælp af fertilitetsbehandling, viser nye tal. Det er et samfundsproblem, at hvert 10. barn er lavet på hospitalet i stedet for i dobbeltsengen, siger klinikchef

Der findes ikke præcise tal for, hvor mange børn der er født efter fertilitetsbehandling de seneste år. Men af de fertilitetsbehandlinger, som blev udført i 2019, endte 6153 med en graviditet, og da nogle graviditeter er flerfold, forventer man, at der blev født 6429 børn i alt. Arkivbillede.
Der findes ikke præcise tal for, hvor mange børn der er født efter fertilitetsbehandling de seneste år. Men af de fertilitetsbehandlinger, som blev udført i 2019, endte 6153 med en graviditet, og da nogle graviditeter er flerfold, forventer man, at der blev født 6429 børn i alt. Arkivbillede. . Foto: Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix.

Stadig flere babyer kommer til verden som resultat af fertilitetsbehandling. 2019 forventes at blive det første år nogensinde, hvor mere end hvert 10. barn er undfanget ved assisteret reproduktion, viser tal fra Dansk Fertilitetsselskab, som offentliggøres i dag.

Kathrine Birch, som er formand for selskabet, mener, at udviklingen er trist.

”Det siger noget om, at vi stadig har tendens til at udskyde familiedannelsen, og at vi kommer for sent i gang. At mange i befolkningen har reproduktive sygdomme, der gør, at de har brug for hjælp til at få børn,” siger hun.

Søren Ziebe, klinikchef på Rigshospitalets fertilitetsafdeling, kalder udviklingen for ”helt vanvittig”.

”Der er sygdom bag ved det her. Der er noget, vi ikke får forebygget ordentligt, når hver 10. barn skal laves på hospitalet i stedet for hjemme i dobbeltsengen. Vi er nødt til at tage forebyggelse af reproduktive sygdomme alvorligt på en helt anden måde, end vi gør i dag,” mener han.

Der findes ikke præcise tal for, hvor mange børn der er født efter fertilitetsbehandling de seneste år. Men af de fertilitetsbehandlinger, som blev udført i 2019, endte 6153 med en graviditet, og da nogle graviditeter er flerfold, forventer man, at der blev født 6429 børn i alt.

Det er 10,5 procent af den samlede fødselsårgang det år, og det er det højeste tal, der endnu er registreret. I 2018 var tallet 9,8 procent og i 2013 forventede man, at 8,5 procent af den samlede fødselsårgang var undfanget ved fertilitetsbehandling.

Det reelle antal fødsler som følge af fertilitetsbehandlinger er en lille smule lavere, da nogle graviditeter ender i abort. Det tal udarbejdes af Sundhedsdatastyrelsen, men er ikke opgjort for hverken 2018 eller 2019.

Danmark er sammen med Israel det land i verden, hvor flest børn undfanges ved fertilitetsbehandling. Det er især, fordi adgang til behandling er god her i landet, men det havde været bedre, om mange aldrig havde haft behovet, mener Kathrine Birch.

”Det er bekymrende, at tallet stiger, især med tanke på, at noget kunne være forebygget, hvis man havde sat ind tidligere.”

I en ny alliance af blandt andet foreninger og private aktører ønsker hun en politisk reform af fertilitetsområdet, som Kristeligt Dagblad beskriver i dag.

Også Søren Ziebe ser gerne, at man fra Christiansborg retter lyset mod danskernes udbredte fertilitetsproblemer.

”Vi har intet signal fra statsministeren og vores øverste politiske ledere om, at det her er en prioritet. Men vi er nødt til at have en snak med hinanden om dét at få børn, og fokus skal i den forbindelse være på dem, der ikke har sygdommene endnu, på forebyggelse af infertilitet,” siger han.

Formand for Det Etiske Råd og overlæge Anne-Marie Gerdes tvivler på, om man faktisk kan rykke ungdommen til at få børn tidligere.

”Men jeg mener, det vil være godt at tage en diskussion i samfundet om, at det også kan være positivt og føre en masse godt og sjovt med sig at blive forældre i en ung alder – at slippe styringen lidt og ikke forvente, at alt skal være på plads, før man får børn.”

Også antallet af børn født af single-kvinder, som har modtaget fertilitetsbehandling, er steget.

I 2019 forventedes 767 børn at blive født af single-kvinder, mod 709 børn i 2018. Det er stort set status quo i den samlede andel af fødselsårgangen, fra 1,15 procent i 2018 til 1,25 procent i 2019.