Prøv avisen

Rekordmange ventes at modtage julehjælp

Billede af uddeling af julehjælp hos Frelsens Hær i december 2015. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Samtidig med at det store flertal af danskere nyder godt af den stærke økonomi, ventes antallet af ansøgere til julehjælp igen i år at ligge på et rekordhøjt niveau

Ledigheden er rekordlav i Danmark, og højkonjunkturen trives i bedste velgående. Alligevel har antallet af trængte, der søger julehjælp, i mange år været støt stigende.

Sidste år oplevede en lang række danske organisationer rekordmange ansøgninger om julehjælp, og i år forventes efterspørgslen at ramme det samme niveau, hvis ikke højere, viser en rundringning, som Kristeligt Dagblad har foretaget.

Hos Kirkens Korshær og Dansk Røde Kors forventer man, at sidste års rekord er overgået, når fristen for ansøgningen om julehjælp udløber om få dage, og hos Blå Kors har antallet af ansøgere nu oversteget sidste års niveau, der lå på 6200 ansøgere.

Lektor emeritus i teorier om sociale problemer ved Aalborg Universitet, Morten Ejrnæs, er ikke overrasket over den fortsatte stigning.

”De mennesker, der skal leve af forsørgelsesydelser, er hårdt presset. 64.500 børn lever under fattigdomsgrænsen, og som børnefamilie vil man særligt opleve det økonomiske pres i en periode som julen, hvor andre bruger mange penge. Her bliver det tydeligere, især for børnene, at de ikke kan få det samme som kammeraterne i skolen,” siger han.

Hos Dansk Folkehjælp, der er den største udbyder af julehjælp, forventer man at modtage omtrent samme antal ansøgninger som sidste år, hvor omtrent 15.000 sendte en ansøgning afsted, fortæller generalsekretær Klaus Nørlem.

”Udviklingen er kun gået én vej. Går man nogle få år tilbage, var der ingen, der snakkede om madfattigdom. Men nu er dét at have et tilstrækkeligt budget til mad for rigtig mange en udfordring.”

Ifølge flere af organisationerne skyldes den fortsatte stigning i antallet af ansøgere til julehjælp primært de stramninger af kontanthjælpen, der blev indført i 2016. Af de ansøgere, der indtil videre har ansøgt om julehjælp fra Dansk Folkehjælp, har 33,4 procent svaret ”ja” på spørgsmålet om, hvorvidt de er berørt af kontanthjælps-loftet.

Den nuværende regering har i september vedtaget et nyt midlertidigt tilskud til fattige børnefamilier, der indføres fra den 1. januar.

Det forventes, at cirka 27.900 børn vil få glæde af tilskuddet, men det er ikke tilstrækkeligt, hvis man spørger Klaus Nørlem.

”Inden vi klapper i hænderne, skal vi huske, at det, de nu gør, er at halvere en relativt stor forringelse. Det er jo ikke en fuld kompensation.”

Men børnetilskuddet er da også blot midlertidigt, skriver social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i en mail til Kristeligt Dagblad.

”På længere sigt skal en ydelseskommission se på, om der kan skabes bedre balance i kontanthjælpssystemet. Og så vil vi udarbejde en ny fattigdomsgrænse, så vi har et kompas at styre efter, når vi skal sikre mere social retfærdighed i Danmark,” lyder det fra Astrid Krag.