Prøv avisen

Rektor får fuld opbakning i Penkowa-sagen

Københavns Universitet skal redegøre for sagen om den fupmistænkte forsker sammen med Kammeradvokaten

Bestyrelsen for Københavns Universitet har stadig fuld tillid til rektor Ralf Hemmingsens håndtering af Penkowa-sagen.

Alligevel har bestyrelsen besluttet, at universitetet i samarbejde med Kammeradvokaten skal udarbejde en redegørelse om sagens forløb, skriver politiken.dk.

- Universitetet bakker fuldstændig op om rektor Ralf Hemmingsen. Bestyrelsen mener, at sagen er håndteret korrekt af rektor, og at der ikke er begået nogen fejl, siger bestyrelsesformand Nils Strandberg Pedersen til politiken.dk efter et langstrakt bestyrelsesmøde.

Med beslutningen om, at universitetet skal redegøre for sagsforløbet kommer bestyrelsen de mange kritikere af Ralf Hemmingsen delvist i møde.

Ønsket om en nærmere undersøgelse af universitetets og rektor Ralf Hemmingsens rolle i Penkowa-sagen kommer fra en kreds af 58 professorer og forskere. De mener, at sagen truer universitetets internationale omdømme.

Penkowa-sagen tager udgangspunkt i Milena Penkowas doktordisputats, som i 2003 blev afvist af et bedømmelsesudvalg. De tre bedømmere fik mistanke om, at der var tale om svindel.

Penkowa havde nemlig ikke dokumenteret sine forsøg med 784 rotter, hvilket hun allerede i november 2003 erkendte over for Ralf Hemmingsen, der på det tidspunkt var dekan ved det sundhedsvidenskabelige fakultet.

Alligevel greb Ralf Hemmingsen ind i sagen og fik højest usædvanligt to eksterne eksperter til at undersøge en del af materialet for at se, om der var basis for at sende sagen til Udvalgende vedrørende Videnskabelig Uredelighed.

Det var der ikke, fastslog eksperterne. Siden er Milena Penkowa blevet doktor på en anden afhandling.

Milena Penkowa afviser, at der er noget at komme efter og fastholder, at hun har redegjort for forsøgene. Ifølge Ralf Hemmingsen kan man ikke afvise, at forsøgene er foretaget.

Milena Penkowa er nu igen indbragt for Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed i forbindelse med en ny mistanke om fusk med rotteforsøg.