Religiøse udsendinge fra Ankara guider nydanske familier

Hvis de tyrkiske moskéer i Danmark kan forebygge skilsmisser, vil det gavne børns integration, mener Tyrkiets religiøse konsul i Danmark

I slutningen af januar offentliggjorde Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, en undersøgelse, der viste, at nydanskere med tyrkisk baggrund bliver skilt næsten lige så ofte som danskere.
I slutningen af januar offentliggjorde Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, en undersøgelse, der viste, at nydanskere med tyrkisk baggrund bliver skilt næsten lige så ofte som danskere.

Der er linet op med kaffe og te ved det store mødebord med plads til mindst 20. Den eneste dekoration på den hvide væg i Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelses mødelokale i Glostrup ved København er et farvestrålende maleri af broerne over Bosporusstrædet.

For bordenden sidder den 48-årige professor og religionssociolog Ahmet Onay. Han er formand for organisationen Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelse, der organiserer de 29 tyrkiske moskéer i Danmark. Ahmet Onay er desuden religiøs konsul ved den tyrkiske ambassade i København og har været udstationeret i Danmark i tre et halvt år.
LÆS OGSÅ: Nogle unge er for hurtige til at gå fra hinanden

Ved bordet sidder også fire kvinder, der inden for det seneste halve år er kommet til Danmark fra Tyrkiet for at gennemføre familiekurser for flere tusind herboende tyrkere.

De er klædt på traditionel tyrkisk vis med stramme hovedtørklæder, akrylbluser og tækkelige nederdele, der går et stykke ned over knæene. Kvinderne er tavse, mens Ahmet Onay beretter om Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelses arbejde for at styrke integrationen og familiesammenholdet blandt nydanske familier.

I slutningen af januar offentliggjorde Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, en undersøgelse, der viste, at nydanskere med tyrkisk baggrund bliver skilt næsten lige så ofte som danskere.

Ahmet Onay forklarer, at brudte ægteskaber er et problem blandt tyrkere i Danmark.

Gode familier er afgørende for integrationen. Mange er alt for fokuserede på deres individuelle rettigheder i ægteskabet. Men hvis forholdet skal fungere, er det vigtigt at tage hensyn til hinanden, siger Ahmet Onay, som understreger, at stiftelsen er modstander af tvangsægteskaber.

Ægteskabet bygger på gensidig respekt og kærlighed mellem mand og kvinde. Det gør vi meget ud af på kurserne, forklarer Ahmet Onay.

Han mener, at forebyggelse af skilsmisser i indvandrerfamilier kan være med til at forhindre kriminalitet.

For nogle år siden viste en undersøgelse blandt muslimer i fængsler, at 90 procent af de unge i fængslerne kommer fra splittede familier, siger Ahmet Onay.

Han understreger, at kurserne ikke kun handler om familieværdier, men også om hvordan man kan styrke integrationen.

På kurserne taler vi om, at det er vigtigt at være selvforsørgende og tjene sine egne penge samt at opmuntre børnene til at tage en uddannelse. I familien har man et socialt ansvar for hinanden og skal tage sig af de gamle, forklarer konsulen.

Ifølge Tyrkiet-kenderen lektor Daniella Kuzmanovic fra Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet er familiekurserne ikke grebet ud af den blå luft. Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelse er støttet økonomisk af det statslige direktorat for religiøse anliggender i Tyrkiet, Diyanet, der de senere år har fokuseret meget på familiens betydning.

Diyanet er præget af de strømninger, der udgår fra regeringspartiet AKP, som kom til magten i 2002. De seneste 10 år har Diyanet fået en mere konservativ religiøs profil end tidligere. Generelt har der i de senere år været nogle kraftigere udmeldinger om familiens betydning som central enhed i det tyrkiske samfund, siger Daniella Kuzmanovic.

Hun forklarer, at den tyrkiske stat i mange år har haft en interesse i at betjene medborgere i udlandet for blandt andet at sikre, at yderligt-gående religiøse og politiske grupper ikke fik medvind i tyrkiske indvandrermiljøer.

Diyanet støtter tyrkeres integration i Danmark. Men de ser samtidig gerne, at integrationen styrker traditionelle konservative familieværdier, og de fremhæver ikke det enkelte individs frihed, men familien som enhed. Og det er vel at mærke en kernefamilie med far, mor og børn, siger Daniella Kuzmanovic.

I den tidligere industribygning i Glostrup er Ahmet Onay ikke i tvivl om, at kurserne er vigtige.

Vi har fået mange henvendelser. For nylig talte vi med en farmor. Hendes søn var fraskilt og havde forældremyndigheden over sit barn. Farmoderen havde i mange år forbudt barnets mor at se sit barn. Nu ringede bedstemoderen, fordi hun fortrød, hvad hun havde gjort og derfor søgte rådgivning. Den slags historier er der mange af.