Nyvalgt folketingsmedlem trækker sig

Lederen af det færøske parti Republikanerne, Högni Hoydal, går straks efter valget på orlov og overlader pladsen i Folketinget til partifællen Magni Arge

"Vi kan sagtens samarbejde om fællesinteresser. Det er ikke en kamp mellem det færøske folk og det danske folk. Det er et spørgsmål om at få moderniseret den konstitutionelle organisering mellem Færøerne og Danmark," siger Magni Arge, der kommer til at sidde i Folketinget.
"Vi kan sagtens samarbejde om fællesinteresser. Det er ikke en kamp mellem det færøske folk og det danske folk. Det er et spørgsmål om at få moderniseret den konstitutionelle organisering mellem Færøerne og Danmark," siger Magni Arge, der kommer til at sidde i Folketinget. . Foto: Terkel Broe Christensen.

Det blev et rigtig godt valg for det færøske parti Republikanerne, men selvom partilederen Högni Hoydal blev valgt ind i Folketinget, så har han med det samme valgt at trække sig fra den plads. Det gør han, fordi han ikke både vil sidde i Lagtinget på Færøerne og samtidig være medlem af Folketinget.

I stedet for bliver det den næste på listen, Magni Arge, der vil repræsentere Færøerne i folketingssalen på Christiansborg. Han fik 1082 stemmer ved valget, selv om han først blev opstillet for tre uger siden. Det betyder dog ikke, at de færøske vælgere er blevet snydt, fortæller Högni Hoydal.

”Det var en del af vores valgprogram, at vi ikke skulle have dobbeltmandater, og vi meldte klart ud, at vi ville rotere alt efter, hvordan den politiske situation blev. Vi sagde også, at jeg måtte prioritere efter, hvad der skete i færøsk politik,” siger Högni Hoydal.

De to republikanere har valgt at gøre det sådan, så Magni Arge kan koncentrere sig fuldt ud om at repræsentere Færøerne i Danmark.

”Så længe vi er med i en konstitution med Danmark, hvor der er bestemmelsesret over Færøerne, og vi har adgang til en plads i Folketinget, så mener jeg, at Republikanerne skal stille op til valg. På den måde kan vi gøre vores påvirkning gældende og berette vores syn på, hvordan Færøerne og Danmark bør agere i fremtiden,” siger Magni Arge.

Han vil blandt andet bruge sin position til at genoptage spørgsmålet om en færøsk grundlov, som han mener, at Færøerne selv skal have lov til at formulere og beslutte.
 
”Derudover har vi haft en konflikt mellem EU og Færøerne omkring vores ressourcer, også kendt som Makrelstriden. Her fik vi afklaret, at Danmark tog parti for EU og imod Færøerne. Det var en klokkeklar tilkendegivelse af, at hjemmestyreordningen og den konstitutionelle organisering mellem Færøerne og Danmark ikke er tilsvarende i forhold til den tid, vi lever i i dag. Danmark har flyttet en stor del af sin myndighed til Bruxelles og EU, og Danmark har truffet et valg om at være mere loyale over for EU end over for Færøerne. Da Danmark besluttede at deltage i sanktioner mod Færøerne og lukkede sine havne og grænser for færøsk fiskeeksport, leverede Danmark også hjemmestyreordningens endelige falliterklæring. Færøernes interesser bliver kun forsvaret af os selv og ikke af vores konkurrenter og modpart. Derfor skal hjemmestyreordningen afløses af en mere moderne samarbejdsform, hvor Færøerne får suveræn ret til at varetage egne interesser internationalt,” siger Magni Arge.

Han understreger, at et samarbejde mellem Danmark og Færøerne sagtens kan fortsætte, men at det handler om at finde en måde, hvor Færøerne kan tage fuldt ansvar for ”egne affærer” og samtidig samarbejde om fællesinteresser som udenrigspolitik og uddannelse.
 
”Vi kan sagtens samarbejde om fællesinteresser. Det er ikke en kamp mellem det færøske folk og det danske folk. Det er et spørgsmål om at få moderniseret den konstitutionelle organisering mellem Færøerne og Danmark. Jeg nærer intet ønske om at skulle blande mig i interne danske forhold. Men når vi har den ordning, som vi har i dag, så er jeg nødt til at byde mig frem til at fremføre vores argumenter fra Folketingets talerstol og holde et vågent øje med sager, der har betydning for Færøerne.”

Magni Arge vil ikke bekende sympati til hverken rød eller blå blok, men forklarer, at hans sympati tager udgangspunkt i det færøske flags farver - rød, blå og hvid.

”Jeg vil absolut bruge det politiske råderum, vi får. Jeg har ikke behov for at definere mig til rød eller blå blok, for jeg kan sagtens samarbejde med begge parter,” siger han.