Dommen er faldet. Men hvad handler Messerschmidts retssag egentlig om?

Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti, er tiltalt for at svindle med EU-midler. Kristeligt Dagblad svarer på de vigtigste spørgsmål om sagen

Morten Messerschmidt og Dot Wessman ankommer til Retten på Frederiksberg. Straffesagen mod DF-formand Morten Messerschmidt indledes i Retten på Frederiksberg, torsdag den 24. november 2022.
Morten Messerschmidt og Dot Wessman ankommer til Retten på Frederiksberg. Straffesagen mod DF-formand Morten Messerschmidt indledes i Retten på Frederiksberg, torsdag den 24. november 2022. . Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Hvorfor kører der en retssag mod Morten Messerschmidt?

Retssagen mod Morten Messerschmidt er begyndt ved Retten i Frederiksberg. Sidste år blev Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, kendt skyldig i at have svindlet med EU-midler, men nu skal sagen gå om. Sagen bliver i daglig tale ofte kaldt for “Meld og Feld sagen” efter partialliancen Meld og fonden Feld, hvor midlerne kom fra. 

Hvad går sagen ud på?

Retten i Frederiksberg skal vurdere, om Morten Messerschmidt kan kendes skyldig i svindel med EU-midler og dokumentfalsk for syv år siden. I 2015 gav EU den europæiske partialliance Meld og den tilhørende fond Feld omkring 100.000 kroner, der skulle bruges til at finansiere en EU-konference. I bestyrelsen for Meld sad Morten Messerschmidt, der dengang var europaparlamentariker for Dansk Folkeparti. Morten Messerschmidt er tiltalt for at have brugt pengene til at finansiere Dansk Folkepartis sommergruppemøde i 2015 i Skagen i stedet for at bruge dem på en EU-konference. 

Hvorfor skal sagen gå om?

Sagen har allerede kørt én gang ved Retten i Lyngby i 2021, hvor Morten Messerschmidt blev kendt skyldig og fik tildelt seks måneders betinget fængsel. Men efter at det kom frem, at retssagens dommer, Søren Holm Seerup, havde liket og kommenteret på negative kommentarer om Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt og Meld og Feld-sagen på Facebook, blev han dømt til at være inhabil som dommer i sagen. Derfor skal sagen nu et år senere gå om med en ny dommer.

Hvad er Morten Messerschmidts forsvar?

Morten Messerschmidt har fra start kendt sig uskyldig i alle tiltaler. Han hævder, at EU-konferencen blev holdt under Dansk Folkepartis sommergruppemøde, og at det ikke er relevant, om deltagerne var bevidste om, at det var en EU-konference, de deltog i, men hvor meget af mødets indhold, der handlede om EU. 

Han mener desuden, at flere vidner ved retssagen i 2021 "talte usandt". Derfor ser han frem til en ny retssag. 

Hvem vidner i sagen?

Siden retssagen kørte i 2021, har flere af nøglevidnerne skiftet job eller position. Peter Skaarup og Jeanie Nørhave, der begge var vigtige vidner ved retssagen i 2021, har forladt Dansk Folkeparti og er skiftet til Danmarksdemokraterne. Kristian Thulesen Dahl, der er tidligere formand for Dansk Folkeparti og også vidnede i 2021, har helt forladt politik. I alt var der ti vidner med tilknytning til Dansk Folkeparti, der vidnede i 2021. De forventes at vidne igen. 

Der var også fire vidner med tilknytning til Europa-Parlamentet og én fra hotellet i Skagen, hvor sommergruppemødet blev holdt, ved retssagen i 2021. De forventes også at vidne igen. 

Som noget nyt har Morten Messerschmidt som en del af sit forsvar indkaldt ti nye vidner. Det er blandt andre Peter Kofoed, der er gruppeformand i Dansk Folkeparti, og Morten Messerschmidts særlige rådgiver gennem flere år Kristian Wederkinck. Også Dansk Folkepartis Alex Arendtsen og den tidligere pressemedarbejder Karsten Lorentzen forventes at vidne. 

Hvad vil være anderledes ved den her retssag?

For det første har Morten Messerschmidt fundet sig en ny forsvarsadvokat og har derfor skiftet Peter Schradieck ud med Peter Trudsø. For det andet har han medbragt lydfil, der angiveligt viser, at Morten Messerschmidt holdt oplæg om sit arbejde i Europa-Parlamentet under sommergruppemødet i 2015 - og altså at indholdet af sommergruppemødet dermed har handlet om EU og derfor kan betegnes som en EU-konference. For det tredje vil retssagen blive ført ved Retten i Frederiksberg fremfor retten i Lyngby, hvor den blev ført i 2021, for at undgå flere habilitetsproblemer. 

Hvad er der sket i retssagen indtil nu?

Et af de helt store spørgsmål er, om sommergruppemødet i 2015 også var et EU-seminar. To af de vidner, der også vidnede ved retssagen i 2021, har ændret deres svar til netop det spørgsmål ved denne retssag, så de nu mener, at der var EU-relateret indhold på programmet. Der er tale om DF'eren Kim Christiansen og den tidligere DF'er Henrik Brodersen. Det er lydfilen, der har fået dem til at ændre forklaring. 

Flere af de vidner, Morten Messerschmidt har indkaldt som en del af sit forsvar, har også fortalt, at der var EU på programmet til sommergruppemødet. To af dem er Alex Arendtsen og Kristian Wederkinck, der husker, at mødet handlede om EU mellem klokken 9 og klokken 12. 

På den anden side er der flere af vidnerne, der også vidnede ved retssagen i 2021, der holder fast i, at sommergruppemødet ikke var et EU-seminar. 

Hvornår falder der dom i sagen?

Der falder dom i sagen den 21. december 2022. 

Hvad vil det betyde for Morten Messerschmidts politiske karriere, hvis han bliver kendt skyldig?

Hvis Morten Messerschmidt bliver kendt skyldig, vil han også blive dømt uværdig til at sidde i Folketinget. Om han kan fortsætte som formand i Dansk Folkeparti uden at sidde i Folketinget er op til partiet, men det vil formentligt betyde, at han vil blive skiftet ud. Men selv hvis han bliver kendt skyldig, vil den slags konsekvenser først ske om lang tid. Der er nemlig stor sandsynlighed for, at Morten Messerschmidt vil anke sagen.