Prøv avisen

Rigmanden som går til kamp mod niqab-bøder

Den fransk-algeriske forretningsmand Rachid Nekkaz besøgte København 9. marts i år. Her holdt han pressemøde foran Christiansborg, hvor han fortalte, at han vil betale alle de bøder, som vil blive udstedt for at overtræde tildækningsforbuddet på offentlige områder. Foto: Uffe Weng/arkiv/Ritzau Scanpix

Rachid Nekkaz ankommer til København mandag for at holde sit løfte. Han vil betale de bøder, som er blevet givet for at tildække sig. Det er hans frihedskamp.

Alle mennesker skal have ret til at gå klædt nøjagtigt, som de ønsker på gaden. Det mener den fransk-algeriske forretningsmand Rachid Nekkaz, som vil kæmpe for sin filosofi.

På mandag lander han i København, hvor han vil tilbringe tre dage. Foran Christiansborg vil han tirsdag klokken 15.00 understrege løftet om at betale bøder, som er blevet udstedt for at overtræde tildækningsforbuddet.

Hvad skal der ske på tirsdag, når du stiller dig foran Christiansborg?

- Alle de mennesker, som har fået en bøde, kan komme og møde mig, give mig deres bøder og fortælle deres historier. Det bliver en fredelig, politisk aktion.

- Jeg gør det for at forsvare civile rettigheder og for friheden til at klæde sig, som man vil.

Siden tildækningsforbuddet trådte i kraft her i landet 1. august i år, har politiet udstedt tre bøder. En kvinde har fået bøden for at bære niqab i et storcenter. Vil du betale hendes bøde?

- Bøderne skal være givet for at overtræde forbuddet på gaden. For jeg er ikke modstander af, at der er et forbud mod at være helt tildækket i shoppingcentre, lufthavne og banker.

- For dét handler om sikkerhed. Men jeg skal kende de nøjagtige omstændigheder.

En mand har fået en bøde for at overtræde forbuddet, da han havde bar overkrop, skimaske på og en pind i hånden på gaden. Vil du betale hans bøde?

- Hvis manden var voldelig eller ubehagelig, vil jeg ikke betale bøden. Men hvis han ikke var farlig, vil jeg selvfølgelig betale den.

En tyrkisk turist fik en bøde på politistationen, da hun ville forny sit visum. Hun var tildækket, så kun øjnene kunne ses. Bøden blev betalt med det samme, hvorefter hun lod sit ansigt komme til syne. Vil du betale hendes bøde?

- Jeg skal kende til omstændighederne. Men når hun går ind på en politistation, skal hun være klar til at identificere sig selv og tage sin niqab af.

Hvad er dit formål med at betale bøderne?

- Jeg er blevet opdraget ud fra princippet om, at frihed er helligt. Derfor har jeg valgt at blive aktivist for fundamentale, menneskelige rettigheder. Jeg føler et ansvar for at forsvare frihed og rettigheder alle steder i verden, hvor der er uretfærdighed.

Hvor mange bøder har du betalt, og hvad løber de beløb op i?

- Siden 2010 har jeg betalt 1552 bøder i Frankrig, Belgien, Schweiz, Holland, Østrig og Tyskland. Det har i alt kostet 2,4 millioner danske kroner.

Hvordan finansierer du betalingen?

- Jeg har tjent mine penge på min virksomhed, som jeg solgte for år tilbage. De penge har jeg brugt til at investere i nye teknologier og i boligmarkedet.

/ritzau/