Rigsadvokat anbefaler tiltale mod Claus Hjort i lækagesag

Claus Hjort Frederiksen risikerer at blive tiltalt for at have lækket oplysninger til medierne.

Rigsadvokat anbefaler tiltale mod Claus Hjort i lækagesag
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Rigsadvokaten indstiller, at der rejses tiltale mod folketingsmedlem Claus Hjort Frederiksen (V) i den meget omtalte og politisk betændte sag om læk af statshemmeligheder.

Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse. Det er uvist, hvor mange forhold der rejses tiltale for.

Det er justitsministeren, der skal tage stilling til, om der skal rejses tiltale.

- Vores indstilling er, at vi skal følge den anmodning, der er fra Rigsadvokaten og have respekt for det faglige arbejde, som er blevet foretaget der, siger justitsminister Mattias Tesfaye (S) til DR.

For at det kan lade sig gøre at rejse tiltale, vil det kræve, at Claus Hjort Frederiksens parlamentariske immunitet bliver ophævet. Flere partier har krævet at få indsigt i baggrunden, og de er indkaldt til en drøftelse om politikerens immunitet.

- Disse drøftelser vil skulle gennemføres med respekt for sagens særlige karakter, herunder at der indgår højt klassificerede oplysninger i sagen, siger Mattias Tesfaye i en skriftlig meddelelse til Ritzau.

Venstre har krævet indsigt i sagen, men der er et hensyn til sagens klassificerede oplysninger ifølge ministeren. Hvor stor indsigt politikerne får i sagen er uvist.

- Der er en balance mellem på den ene side hensynet til at bibringe Folketinget de oplysninger, der er relevante for, at Folketinget på et tilstrækkeligt oplyst grundlag kan tage stilling til spørgsmålet.

- Og på den anden side hensynet til at sikre, at sagens højt klassificerede oplysninger ikke udbredes unødigt, siger han.

Justitsministeriet har modtaget indstillingen tirsdag eftermiddag.

Sagen drejer sig om en overtrædelse af straffelovens paragraf 109 om uberettiget videregivelse af højt klassificerede oplysninger.

Den tidligere forsvarsminister har fortalt, at det er, fordi han i offentligheden har bekræftet et yderst hemmeligt kabelsamarbejde med USA.

Flere medier har dog beskrevet samarbejdet år forinden.

Hjort mener, at selve initiativet til hans sigtelse er foranlediget af regeringen.

Tidligere justitsminister Nick Hækkerup (S) har afvist, at han skulle have blandet sig i sigtelsen.

Claus Hjort Frederiksen blev sigtet nogle dage efter, at chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste Lars Findsen blev anholdt i Københavns Lufthavn.

Han blev i hemmelighed varetægtsfængslet efter en gammel koldkrigsparagraf om at røbe statens mest fortrolige forhold.

Sagen har været ført bag dobbeltlukkede døre. Ligesom Claus Hjort Frederiksen er den suspenderede spionchef sigtet for at have videregivet statshemmeligheder til medierne.

Rigsadvokaten indstiller, at Claus Hjort Frederiksen tiltales efter straffelovens paragraf 109, der kan give op til 12 års fængsel.

/ritzau/