Rina Ronja Kari: EU burde sætte menneskerettigheder før økonomi

EU er med til at finansiere diktatoriske regimer, lyder det fra Rina Ronja Kari, der er spidskandidat for Folkebevægelsen mod EU til europa-parlamentsvalget

"Vi skal skabe en så sikker og fredelig verden som muligt, så ingen føler, at de nødt til at flygte fra deres hjemland. Det bør EU have en målsætning om i stedet for at lave handelsaftaler med dybt problematiske afrikanske lande," siger Rina Ronja Kari.
"Vi skal skabe en så sikker og fredelig verden som muligt, så ingen føler, at de nødt til at flygte fra deres hjemland. Det bør EU have en målsætning om i stedet for at lave handelsaftaler med dybt problematiske afrikanske lande," siger Rina Ronja Kari. Foto: Malene Anthony Nielsen/Ritzau Scanpix.

Rina Ronja Kari, spidskandidat for Folkebevægelsen mod EU til europa-parlamentsvalget, mener du, at EU skal sørge for at mindske antallet af flygtninge og migranter, der kommer til Europa?

"Vi skal skabe en så sikker og fredelig verden som muligt, så ingen føler, at de nødt til at flygte fra deres hjemland. Det bør EU have en målsætning om i stedet for at lave handelsaftaler med dybt problematiske afrikanske lande. Tag for eksempel Marokko, der har besat Vestsahara, hvorfor flere end 150.000 mennesker er på flugt eller sidder i flygtningelejre. Alligevel laver EU en handels- og fiskeriaftale med landet og tager del i at finansiere det diktatoriske regime. Vi er nødt til at insistere på, at menneskerettigheder kommer før handelsaftaler."

Har EU en særlig forpligtelse til at hjælpe forfulgte kristne?

"Vi har et særligt ansvar for at beskytte alle forfulgte, ligegyldigt om det er af politiske, etniske eller religiøse årsager. Jeg mener, at de enkelte lande bør tage ansvar for at hjælpe forfulgte kristne, og fra EU’s side skal man stille krav til de lande, hvor det her foregår, i forbindelse med handelsaftaler. Det er det mest effektive redskab."

Hvad skal EU gøre for at bekæmpe klimaforandringerne?

"De ambitioner, som EU i dag har lagt på bordet, er ikke nok til at leve op til målsætningerne i Paris-aftalen. Det er en skændsel. Så for det første skal vi have ændret målsætningerne.

Det næste er, at vi skal holde op med at lave handelsaftaler med lande, der ikke forpligter sig til Paris-aftalen. De igangværende forhandlinger med USA skal der- for stoppes, indtil de er klar til at underskrive Paris-aftalen.

I virkeligheden ligger kimen til at løse klimaudfordringerne i høj grad i en grøn omstilling lokalt, så vi skal også have mere magt tilbage til kommunerne. De er i dag stærkt begrænsede af EU-regler, der gør det svært for dem at prioritere klimaet over det indre marked."

Hvad gør du personligt for at begrænse dit CO2-aftryk?

"Som EU-parlamentariker er mit CO2-aftryk ekstremt højt. Men en af de ting, jeg gør, er at flyve fra København til Frankfurt, og så tager jeg toget videre til Strasbourg, når vi skal dertil en gang om måneden. Det tager mig kun en times tid ekstra hver vej, og derfor undrer jeg også mig over, hvorfor flere af mine kolleger ikke gør det samme."