Rivalisering om penge til at fejre Dannebrog

Dansk Folkeparti tænkte specifikt på foreningen Danmarks-Samfundet, da partiet fik afsat tre millioner kroner på finansloven til Dannebrogs 800-årsdag. Men Dansk Borgcenter i Vordingborg vil gerne have andel i pengene

 Tre millioner kroner er der blevet afsat til 800-årsfejringen af Dannebrog på årets finanslov.
Tre millioner kroner er der blevet afsat til 800-årsfejringen af Dannebrog på årets finanslov. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Når Dannebrog har rund fødselsdag næste sommer, er der mange, der gerne vil fejre flaget. Der er også flere, der gerne vil have andel i de tre millioner kroner, som netop er blevet afsat til 800-årsfejringen på årets finanslov. Men der er én modtager, som for længst har kommunikeret, at den lige akkurat står og mangler tre millioner kroner til sine projekter, og som specifikt er nævnt i finansloven, nemlig foreningen Danmarks-Samfundet. Det overrasker direktøren for Danmarks Borgcenter i Vordingborg, Keld Møller Hansen.

”Vi er i gang med at planlægge en større fejring af Dannebrog nede hos os, som skal være så markant, at hele resten af landet vil følge med i det. Det skal vi også nok lykkes med, men hvis vi kunne få andel i pengene på finansloven, kunne vi gøre det endnu bedre,” siger direktøren.

Ifølge legenden faldt Dannebrog ned fra himlen under slaget ved Lyndanisse den 15. juni 1219 i forbindelse med Valdemar Sejrs korstog til Estland.

Det er Dansk Folkepartis kultur- og undervisningsordfører, Alex Ahrendtsen, der har fået pengene til at fejre Dannebrog på finansloven sammen med en række andre bevillinger til den nationale kulturarv, herunder Vikingeskibsmuseet i Roskilde og Dybbøl Mølle. Han indrømmer gerne, hvem pengene fra hans side er tiltænkt.

”Om Danmarks-Samfundet får alle pengene, afgør ikke jeg, men Kulturministeriet. Der er fuld armslængde. Men jeg skal ikke lægge skjul på, at pengene er afsat, fordi Danmarks-Samfundet har sendt en flot projektbeskrivelse og oplyst, at deres projekt mangler tre millioner kroner. Jeg har fået afsat pengene, fordi jeg synes, Dannebrogs 800 år er værd at fejre,” siger Alex Ahrendtsen, som tilføjer, at hvis Danmarks Borgcenter ønsker andel i pengene, ”må vi afgøre, om flere skal kunne søge”.

I selve finanslovsteksten står der om bevillingen af de tre millioner: ”Udmøntningen skal drøftes med blandt andet Danmarks-Samfundet.” Ifølge Christian Albrekt Larsen, professor i statskundskab, er det altid kontroversielt, hvis der i en finanslovsbevilling er sat navn på, hvem der skal have pengene. Han sammenligner med da DF i 2006 fik Center for Koldkrigsforskning på finansloven og fik skrevet ind i aftalen, at professor Bent Jensen skulle lede det.

”Både inden for kultur og forskning plejer princippet at være, at alle skal have en chance for at kunne søge. Derfor er det spøjst, at Danmarks-Samfundet nævnes ved navn,” siger Christian Albrekt Larsen og tilføjer:

”Jeg tror, at DF tænker, at det er ukontroversielt at fejre Dannebrog. Men der er masser af fut i debatten om, hvorvidt man skal se Dannebrog som et reelt eksisterende symbol gennem 800 år, eller om man skal fortælle om Dannebrog som konstruktionen af en myte.”

Blandt arrangementerne i Vordingborg er der netop en udstilling om, hvordan nationale myter som dén om Dannebrog opstår. Og ifølge direktør Keld Møller Hansen er der i samarbejde med middelalderarkæologer og estiske eksperter skabt et flag, som er det historisk mest troværdige bud på, hvordan den kunne have set ud, hvis kong Valdemar Sejr i 1219 rent faktisk hjemførte en fane fra Estland til Vordingborg, som var den by, hans korstog udgik fra.

I Danmarks-Samfundet, som er en 110 år gammel forening med det ene formål at hylde, udbrede kendskab til og varetage interesser for det danske flag, er der planlagt en række aktiviteter hele året, herunder tre bogudgivelser og forskellige digitale tiltag, kulminerende på Valdemarsdag med et arrangement, hvor 400-500 faner bæres fra hele landet til en stor national ceremoni i Københavns Domkirke.

Formand Erik Fage-Pedersen er ikke umiddelbart indstillet på at skulle dele med nogen, idet det samlede beløb lige akkurat dækker de aktiviteter, foreningen har i støbeskeen.

”Som jeg har forstået det, kommer der ikke til at ske så meget i Vordingborg, og kommunen har overtaget det meste, fordi den nye direktør ikke er så optaget af projektet som den forrige. Jeg håber ikke, at vi skal dele pengene med Vordingborg eller andre, for så er vi nødt til at skære nogle af vores aktiviteter væk,” siger Erik Fage-Pedersen.