Røde partier vil forbyde brændeovne

Enhedslisten og SF vil forbyde brændeovne i husstande, hvor der er fjernvarme. Miljøorganisation roser partierne for at tage tyren ved hornene på følsomt emne.

Enhedslisten og SF vil slukke for ilden i pejsen i de husstande, der også er forsynet med fjernvarme. Miljøorganisation roser partierne for modigt forslag. (Arkivfoto).
Enhedslisten og SF vil slukke for ilden i pejsen i de husstande, der også er forsynet med fjernvarme. Miljøorganisation roser partierne for modigt forslag. (Arkivfoto). Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix.

Det skal fremover være forbudt at varme tæerne foran brændeovnen på en kold og våd vinterdag, hvis dit hus også er forsynet med fjernvarme.

Det mener Enhedslisten og SF. Partierne vil nu lægge pres på S-regeringen og sætte emnet på dagsordenen til de kommende finanslovsforhandlinger.

- Jeg synes ikke, at det giver mening at have en kakkelovn derhjemme, hvis der er også er fjernvarmeforsyning. Jeg er klar over, at det griber ind i hyggen, men når der er flere, der dør af partikelforurening fra kakkelovne end i trafikken, så er vi altså nødt til at gøre noget ved problemet.

Sådan siger Søren Egge Rasmussen, der er energiordfører for Enhedslisten, til Ritzau.

Der findes i alt 750.000 brændeovne i danske hjem landet over. Forskere har tidligere kaldt brændeovne for den største luftforurener af alle.

Derudover har en rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi fra 2017 slået fast, at 550 danskere årligt dør for tidligt på grund af luftforurenende partikler fra brændeovne.

Også i SF er man derfor klar til et forbud. Her henviser miljøordfører Carl Valentin over for Kristeligt Dagblad til, at brændeovne står for 65 procent af af den samlede udledning af skadelige partikler.

Og partierne får stor ros for forslaget i miljøorganisationen Det Økologiske Råd.

- Det ser vi utroligt positivt på. Nu er der for første gang nogen, der tager tyren ved hornene og prøver at løse et af vores største forureningsproblemer overhovedet, siger seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen til Ritzau.

Han kalder det et modigt forslag, da der er tale om et politisk følsomt emne, der næppe vil falde i god jord hos alle vælgere.

Kåre Press-Kristensen er samtidig overbevist om, at et forbud vil være et effektivt greb mod den skadelige partikelforurening.

- Det vil gøre, at vi forhindrer mange dødsfald, at mange bliver syge, og så vil det i øvrigt gøre, at vi lever op til de internationale forpligtelser til at reducere udledningen af sundhedsskadelige partikler, siger han.

Hverken Enhedslisten eller SF giver en tidsfrist for, hvornår et eventuelt forbud skulle træde i kraft.

Regeringens tredje støtteparti, De Radikale, er i mellemtiden klar til at gå i "seriøse forhandlinger" om forslaget.

Et flertal i Folketinget bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti har tidligere afvist at indføre et forbud med brændeovne.

I stedet ville partierne give nyt liv til en tidligere skrotningsordning for de mest skadelige brændeovne.

Den netop afgåede regering har således afsat 30 millioner kroner i 2019 og 16 millioner kroner i 2020 på den seneste finanslov til området.

Pengene skal blandt andet gå til tilskud til husejere, der køber en ny og mere klimavenlig brændeovn, såfremt man udskifter en brændeovn fra før 1995.

I Venstre er man helt afvisende over for et decideret forbud. Miljøordfører Erling Bonnesen kalder det over for Kristeligt Dagblad et spørgsmål om "livskvalitet og hygge".

Det har ikke været muligt at få en kommentar til Enhedslisten og SF's forslag fra Socialdemokratiet.

/ritzau/