Prøv avisen

Rød opbakning til Sass Larsens hashforslag

Henrik Sass Larsen (S) kommer med sine tanker i en ny bog, der udgives denne uge. Foto: Scanpix/Asger Ladefoged

Socialdemokratiet går ikke ind for en legalisering, som gruppeformand Henrik Sass Larsen (S) foreslår. Der er dog opbakning blandt de andre venstrefløjspartier.

Selv om han er gruppeformand i Socialdemokratiet, ændrer det ikke partiets politik på området, at Henrik Sass Larsen i en ny debatbog foreslår at legalisere hash.

Folketingets største parti står således fast på, at det ikke går ind for legalisering af hash eller andre stoffer.

Der er dog allierede for Sass Larsen at finde blandt flere af de andre partier på den røde fløj, hvor både Enhedslisten, Alternativet og SF går ind for en legalisering.

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, håber på, at forslaget fra Sass Larsen kan blive den nye partilinje hos Socialdemokratiet.

- Vi har i lang tid gerne villet have et kontrolleret cannabismarked, så det er dejligt med nye toner derfra, siger Lun.

- Så vidt jeg ved, er det ikke Socialdemokratiets linje, men det kan man jo håbe på, at det kan blive. Vi hilser det i hvert fald meget velkommen, at cannabis skal afkriminaliseres. Det har vi arbejdet for i mange år.

Det er i bogen "Exodus - vejen frem for centrum-venstre", at Sass Larsen ifølge Information foreslår at afkriminalisere hash og hårde stoffer. Det gør han, fordi han mener, at de seneste 50 års indsats mod rusmidlerne har været en fiasko.

Forslaget afviger fra Socialdemokratiets politik. Partiet går nemlig ikke ind for en legalisering. Og det standpunkt bliver ikke ændret ifølge Dan Jørgensen, næstformand for Socialdemokratiets folketingsgruppe.

- Diskussionen om hash og stoffer er fyldt med dilemmaer. Og netop derfor er det forfriskende, at der kommer et grundigt og tankevækkende bidrag.

- Men som Henrik Sass Larsen selv siger, så ændrer debatten ikke på Socialdemokratiets holdning: Vi går ikke ind for legalisering af hash eller andre stoffer, skriver Jørgensen i en sms.

Partiet Alternativet har tidligere fremsat et beslutningsforslag i Folketinget om at gøre det lovligt for danskere at dyrke cannabis i begrænset omfang.

Der er dog ikke flertal for forslaget, og derfor er Alternativets cannabisordfører, Torsten Gejl, også meget tilfreds med Sass Larsens udspil. Han peger på, at det stort set er en kopi af Alternativets tanker.

- I stedet for at lade det sejle og lade unge købe cannabis af rockerne, uden at de ved, hvad der er i, så kan vi legalisere det, få styr på salget og tjene en masse penge til at forebygge de problemer, som det i sandhed også kan give, siger Torsten Gejl.

Sass Larsen mener, at hashsalget skal overtages af staten, mens hårde stoffer skal afkriminaliseres. Pengene fra politiindsatsen skal i stedet bruges på oplysning og behandling.

Hos Enhedslisten er man ligeledes tilhænger af en model, hvor markedet bliver kontrolleret, siger Rosa Lund (EL).

- Jeg synes, at det er en god idé at legalisere cannabis, så vi kan få et kontrolleret cannabismarked. Så ved man, hvad det er, man får, og så understøtter man ikke kriminelle netværk, når man køber cannabis, forklarer hun.

I 2013 søgte Københavns Kommune om lave et forsøg med legalt salg af hash. Det blev dog afvist af den daværende, socialdemokratiske regering.

/ritzau/