Røde Kors laver fejl i ensomhedsundersøgelse

En metodefejl i en måling af ensomhed under corona betyder, at hovedkonklusion, der blev dækket i Kristeligt Dagblad, ikke kan bruges. Superærgerligt, for ensomheden er utvivlsomt vokset under corona, siger professor

"Fejlen i undersøgelsen er superærgerlig, og den slags fejl kan ske, og så kan undersøgelsen ikke bruges. Derfor er det med stor sandsynlighed forkert, at der skulle være en million ensomme danskere,” siger ensomhedsforsker
"Fejlen i undersøgelsen er superærgerlig, og den slags fejl kan ske, og så kan undersøgelsen ikke bruges. Derfor er det med stor sandsynlighed forkert, at der skulle være en million ensomme danskere,” siger ensomhedsforsker. Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix.

Nedlukningen under coronakrisen har betydet, at antallet af svært ensomme danskere er mere end fordoblet og nu udgør en femtedel af befolkningen. Sådan lød konklusionen i en undersøgelse fra Røde Kors, der blev omtalt i Kristeligt Dagblad den 19. juni.

Men undersøgelsen har ifølge Ekstra Bladet en alvorlig metodefejl. Det betyder, at Røde Kors’ konklusion, at en femtedel af befolkningen er blevet svært ensom under coronakrisen, ikke holder.

Røde Kors-undersøgelsen, der er blevet udført af firmaet Voxmeter, har interviewet 1003 repræsentativt udvalgte danskere og sammenlignet svarene med en undersøgelse af ensomhed i Den Nationale Sundhedsprofil fra 2017.

Problemet er, at den nye undersøgelse ikke indeholder præcis de samme svarmuligheder som ensomhedsundersøgelsen fra 2017. Derfor kan sammenligningen med 2017-tallene og konklusionen i den nye undersøgelse ikke bruges.

”Der er en fejl i den måde, Røde Kors har lavet undersøgelsen på, fordi svarkategorierne er anderledes end dem, vi normalt bruger ved ensomhedsundersøgelser. Det betyder desværre, at resultaterne ikke kan sammenlignes med andre undersøgelser, hvor kategorierne er brugt rigtigt,” siger professor og ensomhedsforsker Rikke Lund fra afdelingen for socialmedicin på Københavns Universitet.

”Men når det er sagt, tror jeg umiddelbart, at der er kommet flere ensomme under corona. Hvis Røde Kors havde stillet spørgsmålet på den rigtige måde, så havde vi kunnet få en form for indikation på udviklingen. Jeg har kolleger på Københavns Universitet, der har lavet undersøgelser undervejs, som også har indikeret, at flere føler sig ensomme,” siger Rikke Lund.

Hun har svært ved at tro, at en femtedel af befolkningen skulle være svært ensom under corona.

”Det tal ligger over, hvad vi normalt ser i ensomhedsundersøgelser. Fejlen i undersøgelsen er superærgerlig, og den slags fejl kan ske, og så kan undersøgelsen ikke bruges. Derfor er det med stor sandsynlighed forkert, at der skulle være en million ensomme danskere,” siger Rikke Lund.

Politisk chef hos Røde Kors Kirsten Marie Kristensen beklager forløbet.

”Der skyldes en menneskelig fejl, at spørgsmålene i vores undersøgelse ikke er de samme som i ensomhedsundersøgelsen fra 2017. Det står vi ved og beklager. Vi er enige om, at det er rigtig ærgerligt, at tallene ikke kan sammenlignes med den tidligere undersøgelse. Men det ændrer ikke ved, at der er et stor ensomhedsproblem under corona. Det hører vi fra vores bagland og andre ngo’er,” siger Kirsten Marie Kristensen.

Vil I ændre jeres procedurer, så den slags fejl ikke opstår en anden gang?

”Vi bruger anerkendte analysebureauer og vil fremadrettet gøre alt, hvad vi kan for at undgå lignende fejl,” svarer Kirsten Marie Kristensen.

En undersøgelse fra Hope-projektet på Aarhus Universitet offentliggjort den 22. april viste, at 29 procent af de 18-34-årige følte sig ensomme under corona, mens det gjaldt 19 procent af danskerne over 56 år.