Røde partier vil forbyde brændeovne

Enhedslisten og SF er klar til at forbyde brændeovne i husstande, der har fjernvarme, mens De Radikale er klar til ”seriøse forhandlinger”

Hvis et forbud mod brændeovne bliver en kendsgerning, vil det gå ud over hyggen, mener Venstres miljøordfører Erling Bonnesen. – Arkivfoto.
Hvis et forbud mod brændeovne bliver en kendsgerning, vil det gå ud over hyggen, mener Venstres miljøordfører Erling Bonnesen. – Arkivfoto. Foto: Anne Bæk / Ritzau Scanpix.

Det skal fremover ikke være muligt at nyde en god bog i brændeovnens skær, hvis boligen i forvejen er forsynet med fjernvarme.

I hvert fald ikke hvis det står til Enhedslisten og SF. De to støttepartier lægger nu pres på S-regeringen og erklærer sig klar til et forbud mod brændeovne i områder, hvor husene i forvejen varmes op af fjernvarme.

Det giver simpelthen ikke mening med brændeovne i private hjem, når partikelforureningen er så skadelig, mener Søren Egge Rasmussen, energiordfører for Enhedslisten.

”I de områder, hvor man både har brændeovne og fjernvarme, synes jeg ikke, det giver mening. Der har man en fælles varmeforsyning, det er i tæt bebyggelse, og så synes jeg faktisk, man skal forbyde brændeovne,” siger han.

I SF er man også klar til at indføre et forbud, siger miljøordfører Carl Valentin.

”Der er ingen tvivl om, at når brændefyring står for cirka 65 procent af den samlede udledning af skadelige partikler i Danmark, så er det noget, vi er nødt til at tage alvorligt. Vi er derfor også klar til at se på et forbud,” skriver Carl Valentin i en sms til Kristeligt Dagblad.

Partierne giver ikke en tidsfrist for, hvornår et eventuelt forbud skulle træde i kraft. Når man indfører sådan et forbud, er der en vis indfasningsperiode, forklarer Søren Egge Rasmussen, men han understreger, at der er tale om et ”alvorligt problem”, som bør være et emne i de kommende finanslovsforhandlinger.

Der findes i alt 750.000 brændeovne i danske hjem landet over, og forskere har tidligere kaldt brændeovne for den største luftforurener af alle. Brændeovnen har også andre konsekvenser end klimaskade. Ifølge en rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi fra 2017 dør 550 danskere årligt for tidligt på grund af luftforurenende partikler fra brændeovne.

Kristian Hegaard, midlertidig politisk ordfører for De Radikale, siger, at partiet er klar til at gå i ”seriøse forhandlinger” om en løsning, som den Enhedslisten og SF foreslår. Men, understreger han, partiet har endnu ikke lagt sig fast på en konkret model.

”Men vi er villige til at diskutere alle de tiltag, der kan trække Danmark i en grønnere retning for at opfylde den ambitiøse målsætning om en CO2-reduktion på 70 procent i 2030,” siger Kristian Hegaard.

Hos Venstre er miljøordfører Erling Bonnesen helt uenig.

Partiet og den netop afgåede regering har afsat 30 millioner kroner i 2019 og 16 millioner kroner i 2020 på den seneste finanslov, så man kan få et tilskud til en ny og mere klimavenlig brændeovn, såfremt man udskifter en brændeovn fra før 1995, understreger han.

Men et decideret forbud mod brændeovne i private hjem kan ikke komme på tale. Det handler blandt andet om livskvalitet og hygge, siger Erling Bonnesen.

”Det at have en brændeovn kan netop være for hyggens skyld, og mange steder kan det også være et godt supplement til den varmekilde, man har i forvejen. Så vi ser ingen grund til at gå ind i overvejelser om et forbud,” siger han, som slet ikke kan følge argumentet med, at man i områder, der i forvejen er forsynet med fjernvarme, lige så godt kan skrotte brændeovnen eller pejsen:

”Når fjernvarmen er hovedenergikilden, er brændeovnen der netop for hyggens skyld. Og så er der jo ikke nogen stor anvendelse af brændeovnene de pågældende steder,” siger Erling Bonnesen.

Carl Valentin anerkender, at en brændeovn er en naturlig hyggeskaber. Han kommer således selv fra et hjem med brændeovn:

”Så jeg ved, hvor hyggeligt, det er. Men når 550 danskere om året dør for tidligt som konveksens af forurening fra brændeovne, er man nødt til at tage det alvorligt,” skriver Carl Valentin.

Søren Egge Rasmussen giver dog ikke meget for argumentet om, at brændeovne spreder hygge.

”Hvis man bor uden for et område med fjernvarmeforsyning, kan man hygge sig ved pejsen eller kakkelovnen. Men vi synes ikke, det giver mening, at man skal holde fast i noget, som jo ikke nødvendigvis er en del af ens varmeforsyning,” siger han.