For 18 år siden ”kvajede” Jens Rohde sig. Og kristendemokraterne i Skjern glemmer ikke så let

Jens Rohde har meldt sig ind i deres parti. Men hvad synes de egentlig om det? I den sydvestjyske købstad Skjern tager kristendemokratiske vælgere blandet imod ham

Vagn Olesen, Hans Særkjær og Mona Mortensen er blandt de kristendemokrater, som Kristeligt Dagblad har mødt på gaden.
Vagn Olesen, Hans Særkjær og Mona Mortensen er blandt de kristendemokrater, som Kristeligt Dagblad har mødt på gaden. . Foto: Jens Bach.

Der er gået 18 år, siden daværende Venstre-mand Jens Rohde harcelerede mod Indre Mission og konservativ teologi, men man glemmer ikke så let i Skjern. Den sydvestjyske købstad ligger midt i Kristendemokraternes højborg, og denne tirsdag eftermiddag er det bestemt blevet bemærket, at selvsamme Jens Rohde nu repræsenterer Kristendemokraterne i Folketinget.

En kvindelig ekspedient i en blomsterforretning har i hvert fald ikke glemt den nye kristendemokrats udtalelser fra 2003, hvor han nægtede at deltage i gudstjenesten ved Folketingets åbning, fordi prædikanten var præsten Thomas Kristensen med rødder i Indre Mission.

Og af den grund er hun ikke glad for nyheden om partiets nye politiske ordfører.

”Det er vi da ikke glade for for her i Vestjylland. Jeg synes, han kvajede sig gevaldigt, da han sagde det med præsten ved Folketingets åbning,” siger hun, mens hun binder en buket.

”Jeg har før stemt på partiet, men det er ikke sikkert, at jeg vil det mere,” siger hun og ønsker ikke at få sit navn i avisen.

Selvom Kristendemokraterne i mange år er mislykkedes med at nå spærregrænsen i meningsmålinger og ved folketingsvalg, er det ikke svært at finde partiets vælgere i Skjern. Heller ikke i blomsterforretningen, hvor ekspedienten står og binder en buket til en yngre mand, der tilfældigvis er medlem af partiet. Han hedder Frederik Hauge, og modsat ekspedienten ser han positivt på den nye mand i folden. Også selvom Jens Rohde er klar tilhænger af den fri abort, som partiet under navnet Kristeligt Folkeparti sin tid blev dannet som et opgør mod.

”Jeg synes, at det er vigtigt at få nogle markante politikere ind. Selv er jeg imod abort, men det er politik, og det må være muligt at kunne finde et kompromis, der i sidste ende vil få antallet af aborter ned,” siger han og er desuden villig til at glemme Jens Rohdes kommentarer fra 2003:

”Jeg synes altid, at folk kan blive klogere, og han har jo selv sagt, at han fortryder de udtalelser. Og så skal partiet jo heller ikke være en missionsforening, men et professionelt parti.”

På den anden side af vejen har 12 gymnasieelever fundet et bord udenfor ved Restaurant Pakhuset midt i Skjern. De drikker fadøl, ryger smøger, spiser nachos og taler om den oscarvindende film ”Druk”.

Der er liv i denne del af byen, hvor en kvinde i rødt ved navn Mona Mortensen skuer efter biler, inden hun krydser vejen. Hun har ikke hørt nyheden om Jens Rohde, men har altid stemt på Kristendemokraterne.

”Jeg går ikke op i politik, men jeg har altid stemt på Kristendemokraterne, for så har man i hvert fald ikke gjort noget gal’,” siger hun og griner.

”Jeg kender ikke hans historie, og jeg har ikke set fjernsyn de sidste par dage, men nu vil jeg da hjem og læse om ham.”

Det er omtrent hver anden adspurgte på gaden i Skjern, der stemmer eller overvejer at stemme på Kristendemokraterne. En ældre mand ved navn Hans Særkjær med kasket og grøn jakke er en af dem, der gør det. Han ser også positivt på nyheden om tilgangen af Jens Rohde, der kan placere partiet i modsætning til den stramme udlændingepolitik.

”Jeg synes ikke, jeg kan stemme på de andre partier på grund af deres flygtningepolitik. Den er så stram, at det er ukristeligt,” siger han.

Hans Særkjær fra Skjern ser positivt på nyheden om tilgangen af Jens Rohde, der kan placere partiet i modsætning til den stramme udlændingepolitik.
Hans Særkjær fra Skjern ser positivt på nyheden om tilgangen af Jens Rohde, der kan placere partiet i modsætning til den stramme udlændingepolitik. Foto: Jens Bach

Et par få meter fra ham står en anden mand, Vagn Olesen, og venter på sin kone på en parkeringsplads. Han stemte på Kristendemokraterne ved seneste folketingsvalg og kunne sagtens finde på det igen, selvom han ikke var begejstret for Jens Rohdes kritiske kommentarer om den missionske præst Thomas Kristensen i 2003.

”Jeg synes, han kom uheldigt afsted, dengang han sagde det om Thomas Kristensen, som er en god mand. Men folk skal jo også have lov at blive klogere, så det kan sagtens være en god ting, at han er kommet til,” siger han.

Hvordan har du det med, at hans syn på abort er noget andet, end det partiet i sin tid blev stiftet på?

”Der vil jeg sige, at jeg er helt imod abort. Jeg har selv to adoptivbørn, og jeg har stor respekt for, at deres forældre valgte den løsning i stedet for abort.”