Rokader redder sjældent en regering

Er der hold i rygterne om en ministerrokade, vil det næppe være afgørende for regeringens overlevelse. Historisk set har en ministerrokade sjældent haft positiv betydning for en regering, skriver politisk kommentator Tim Knudsen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Det hele er velkendt. Et folketingsvalg nærmer sig, en regering har dårlige meningsmålinger, og regeringen håber at vende udviklingen med en ministerrokade. Dagbladet Politiken kunne forleden fortælle, at der går rygter om, at regeringen netop drøfter en rokade. Intet er besluttet endnu. Heller ikke, hvornår en eventuel rokade vil finde sted. Men rygterne er næppe opstået ud af den blå luft.

Der er ministre, som ikke har vakt udelt lykke hos vælgerne. Et oplagt eksempel er miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fra det vestjyske. Hverken som forskningsminister eller på den nuværende post som miljø- og fødevareminister har han undgået storme. Han blev på grund af røret om fiskerikvoterne ydmygende frataget fiskeriområdet, som blev givet til minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde, Karen Ellemann (V). Hun har ikke et just sammenhængende arbejdsområde.

På den anden side skal statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) passe på. I 2010 foretog han en rokade, der drænede regeringen for ministre fra Vestjylland. Resultatet blev uro og endog forsøg på at danne et nyt parti i området. Og Venstre skal hele tiden undgå, at Dansk Folkeparti vinder frem i områder, der engang var Venstres sikre bagland.

Ældreminister Thyra Frank (LA) er blevet kaldt regeringens mest usynlige minister. Det er svært at undgå den konklusion, at hun kun blev minister af symbolske grunde. I al fald har det været svært for hende at dokumentere værdien af hendes arbejde.

Venstre og Liberal Alliance kan måske være utilfredse med de nævnte og flere andre ministre. Derimod vil det være meget overraskende, hvis De Konservative har lyst til at ændre på deres minister- liste, som omfatter justitsminister Søren Pape, erhvervsminister Brian Mikkelsen og børne- og socialminister Mai Mercado. De tre ministerposter ligger godt for partiet, og de tre ministre har markeret sig med retspolitiske stramninger og afgiftssænkninger. Mercado har især formået at skabe debat om børne- opdragelse.

Vil en rokade hjælpe regeringen? Det korte svar er, at det vil den sandsynligvis ikke. De historiske erfaringer er dårlige. Kun en eneste ministerrokade har sandsynligvis bidraget til, at en regering overlevede et valg. I 2004 stod VK-regeringen dårligt i meningsmålingerne. Den næste statsminister kunne blive Mogens Lykketoft (S). Venstres vælgeranalyser viste, at partiet havde svært ved at appellere især til kvinder. Resolut indskiftede statsminister Anders Fogh Rasmussen nogle yngre kvinder i regeringen. Det bidrog til, at regeringen overlevede valget i 2005.

Men tager vi statsministeren fra 1993 til 2001, Poul Nyrup Rasmussen (S), endte han med at sætte Socialdemokratiets position som landets største parti over styr. Han tabte med et brag valget i 2001, uanset at ministerlisten blev ændret over en halv snes gange. 45 personer nåede at være ministre. Nogle af dem nåede at sidde på mange forskellige poster, herunder Jan Trøjborg (S), der blev regeringens vandrepokal med hele seks poster. Nogle gange var han uforstående over for, at han blev flyttet. Det kan undergrave en ministers arbejdsmoral hele tiden at skulle sætte sig ind i nye områder uden at kunne følge op på tidligere initiativer.

En del af Nyrup Rasmussens regeringsændringer skyldtes forhold, som statsministeren ikke var herre over. Men en væsentlig del af dem kan kun forstås som forsøg på at rette op på dårlige meningsmålinger. Det lykkedes ikke. Rokader er jo indrømmelser af, at regeringsledelsen ikke gjorde arbejdet godt nok ved forrige rokade. Rokader skader kontinuiteten i regeringsarbejdet. Fyrede ministre underholder medierne med kritik af regeringsledelsen. Statsminister Lars Løkke Rasmussen gør klogt i at tænke sig om en ekstra gang inden en rokade. Den kan blive udlagt som panik før lukketid.

Tim Knudsen er uafhængig politisk kommentator.