Roligan efter øldåsekast: Hvis folk bliver bange for at gå til landskamp, er det hele ødelagt

Dansk roligan er godt tilfreds med, at DBU og TV2 har aflyst visning af fodboldlandskamp på storskærm, efter at der ved lignende arrangementer tidligere blev kastet med fulde dåseøl

Roligan efter øldåsekast: Hvis folk bliver bange for at gå til landskamp, er det hele ødelagt

Claus Amondsen, du var med i den oprindelige roligan-bevægelse bag det danske fodboldlandshold, og i dag er det nærmest blevet et begreb. Hvad ligger der i at være roligan?

Det er en fodboldfan, der støtter sit landshold, og som kan finde ud af at opføre sig ordentligt. En del af det er jo også at kunne drikke nogle øl og stadig finde ud af at opføre sig ordentligt. Det vil jeg rigtig gerne fortælle om, for det kan de åbenbart ikke finde ud af mere.

Nej, DBU og TV2 måtte aflyse at vise landskampen mandag aften på storskærm i Fælledparken, fordi det var blevet for farligt. Tidligere kom fans til skade, da der blev kastet med øl ved lignende arrangementer.

Jamen, jeg synes, det var det helt rigtige at aflyse det, for man havde ikke tid til at ændre konceptet. DBU og TV2 havde givet en gave til folket, forstået på den måde, at man kunne komme gratis med til en fest, uden at man skulle stå i kø mange timer forinden til kropsvisiteringer og lignende.

Sidste mandag var min søn derinde, og allerede der sagde han, at folk kastede med noget. I fredags var det jo fuldstændigt vanvittigt. Jeg har aldrig set noget lignende. Der blev kastet fulde øldåser 50 eller 100 meter op i luften og henover folkemængden, og det er et mirakel, at ingen blev slået fordærvet af det.

Desværre må jeg sige, at jeg havde set det komme. Hvis man tager nogle af de andre fankulturer i fodboldklubber som FCK og Brøndby, har de ikke altid kunnet finde ud af at opføre sig ordentligt. Det er ikke dem alle sammen, men en del af deres fans er gået foran og har lavet ballade. Det kan have været nogle af de fraktioner, der begyndte med det med at kaste med øldåser.

Hvad betyder det for roligankulturen, hvis det fortsætter?

Det skræmmende er, at flere familier med børn forlod Fælledparken i fredags, og hvis den tendens fortsætter med, at folk bliver bange for at gå til landskamp, er det hele ødelagt. Så er alt det, vi har bygget op de seneste år, bombet tilbage til stenalderen. Jeg er glad for, at flere medier tager problemet op nu, for hvis vi ikke får det stoppet, ødelægger vi vores gode renomme rundt omkring i verden.

Hvad kan man gøre ved problemet?

I første omgang kan man kun prøve at få folk til at ændre opførsel. Dernæst kan det være udelukkelse eller store bøder. Så kan man endelig gøre det samme, som FCK og Brøndby har gjort, og udelukke tilskuere fra kampe.

Hvornår var du til din første landskamp?

Den første, jeg kan huske, var Danmark-Italien i 1981, hvor Dino Zoff stod på mål for Italien, og vi vandt 3-1. Det gjorde et stort indtryk. Men jeg har set fodboldkampe fra helt tilbage i 1970’erne, som min far tog mig med til.

Hvilke af Danmarks kampe glæder du dig selv mest til?

Jeg glæder mig til kampen i aften (mandag aften, red.) mod Østrig. Den skal vi vinde og befæste førstepladsen i vores gruppe i Nations League. Men så glæder jeg mig også til efterårets kampe og til VM. Med det landshold, vi har nu, kan vi nå rigtig langt, men det kræver, at vi alle sammen arbejder med på det. Hvis det bliver sådan, at mange af de gode fans bliver væk, bliver stemningen også anderledes. Så forsvinder den folkelige opbakning.

Så et godt hjemmepublikum er stadig en vigtig tolvtemand for holdet?

Ja, det mener jeg. Drengene på banen vil sige, at de får kuldegysninger af den store opbakning. Mange af dem hører fra kammerater i andre klubber i andre lande, at opbakningen til det danske landshold i Parken er helt vild. Derfor skal vi holde fast i, at øl er noget, man drikker. Ikke noget, man kaster med.