Russisk påske

Tag med Kristeligt Dagblad og Akademisk Rejsebureau til Sankt Petersborg den 18. til den 25. april 2011 og oplev den russiske fejring af påsken

Skt. Vladimir-katedralen i Sankt Petersborg blev bygget i 1769, og er i dag en af de meste populære kirker i byen
Skt. Vladimir-katedralen i Sankt Petersborg blev bygget i 1769, og er i dag en af de meste populære kirker i byen. Foto: Akademisk Rejsebureau.

Det er langtfra hvert år, at den russisk-ortodokse påske falder sammen med den protestantiske, men til næste år er det tilfældet. Forskellen i anvendt kalender er ikke det eneste, som skiller den ortodokse kirke fra den katolske og den protestantiske. Brugen af ikoner og ritualer og det forhold, at vægten ligger mere på mysteriet end på en ordrig forkyndelse, er blot nogle af de ydre forskelle.

På denne rejse får vi mulighed for at opleve Rusland under påsken, samtidig med at vi får et kig både på og bag facaden af den glitrende storby Sankt Petersborg.

Rejsen tager sin begyndelse i den stille middelalderby Novgorod, 250 km syd for Sankt Petersborg. Her ser vi blandt andet Ruslands ældste kirker, møder munken fader Dmitrij og hører om ortodoksien, både i Ruslands historie og det moderne Rusland. Herefter tager vi til millionbyen Sankt Petersborg, hvor vi blandt andet ser Vinterpaladset, tsarens sommerpaladser og det gamle Ruslands hjerte: Peter og Paul Fæstningen, hvor kejserinde Dagmar nu er genbegravet.

Vi føres af lokale unge ind bag Sankt Petersborgs facader og ser baggårde, fælleslejligheder og besøger et herberg for hjemløse, som støttes af Folkekirkens Nødhjælp for at lindre hverdagen for de mange, der blev tabt i svinget efter sammenbruddet i 1991. Vi følger morderen Raskolnikovs rute rundt i byens slumkvarter fra Dostojevskijs roman "Forbrydelse og Straf", og vi besøger Det Danske Kulturinstitut i Sankt Petersborg. Vi vises rundt på instituttet, og instituttets leder fortæller om sine oplevelser før og efter Sovjetunionens sammenbrud.

I Sankt Petersborg bor vi på Hotel Azimut, som ligger centralt i byen ved Fontanka-kanalen. Vi får mulighed for at deltage i en morgengudstjeneste i Sankt Nikolaus-katedralen tæt ved hotellet.

Påskelørdag skal vi om aftenen til den traditionelle påskemesse. Denne aften går russerne i kirke og ønsker hinanden et glædeligt "Kristus er opstanden!". Vi deltager i den meget spektakulære messe, der kulminerer i en rundgang om kirken med lys i hænderne - en symbolsk gennemspilning af kvindernes søgen efter den opstandne Kristus påskedag.

Påskedag er den vigtigste helligdag i Rusland, indledningen til den "lyse" påskeuge. Formiddagen kan bruges til at følge livet i byen denne dag. Om eftermiddagen tager vi på udflugt til ét af Sankt Petersborgs fornemme sommerpaladser, som tsarerne med inspiration fra 1700-tallets Frankrig byggede omkring hovedstaden.

Kuplerne på Blods-katedralen i Sankt Petersborg er et typisk eksempel på russisk kirkearkitektur.
Kuplerne på Blods-katedralen i Sankt Petersborg er et typisk eksempel på russisk kirkearkitektur. Foto: Akademisk Rejsebureau.
Ikonmalerier er et af de mest karakteristiske træk ved den russisk-ortodokse kirke.
Ikonmalerier er et af de mest karakteristiske træk ved den russisk-ortodokse kirke. Foto: Akademisk Rejsebureau.