Ruth Evensen står for valgets eneste religiøse parti

Et væld af partier med snævre og specialiserede mærkesager stiller op til dagens kommunalvalg, men kun et enkelt af dem er religiøst funderet, forklarer religionsforsker. Flere af de store etablerede partier har dog et kristent grundlag

Hvis man leder efter partier med en religiøs dagsorden på stemmesedlen i dag, kommer man til at lede forgæves med mindre man bor på Lolland.
Hvis man leder efter partier med en religiøs dagsorden på stemmesedlen i dag, kommer man til at lede forgæves med mindre man bor på Lolland. Foto: CLAUS FISKER.

Der er et parti for elskere af naturmedicin. Et andet parti henvender sig til krigsveteraner. Og et tredje parti kæmper anarkisternes sag.

De lokale lister ved dagens kommunalvalg spænder over en bred vifte af særinteresser. Midt i mylderet af ideologiske ståsteder skal man dog lede længe efter partier med et religiøse rødder.

Af alle de mange små partier, der stiller op til valget, er det kun partiet Det Frie Lolland med Faderhusets Ruth Evensen i spidsen, der har en klar religiøs baggrund. Det forklarer religionssociolog ved Københavns Universitet Brian Arly Jacobsen. Han forsker i religion ved kommunalpolitik og har gennemgået de partier, der stiller op i kommunerne.

"Det Frie Lolland er helt klart det mest oplagte eksempel, når det handler om religiøse partier. For tre år siden oprettede en dansk konvertit partiet Danmarks Muslimer. Det bebudede, at det ville stille op til kommunalvalget, men det har det ikke gjort, og i dag er der ingen muslimske partier på stemmesedlerne," siger han.

LÆS OGSÅ
: Redaktør: Ruth Evensens parti er farligt for Lolland

Det ikke er alle lokallister, der har hjemmesider eller har markeret sig i aviser eller andre lokale medier. Derfor understreger Brian Arly Jacobsen, at han kan have overset enkelte små religiøse partier rundt i landet, som ikke har givet lyd fra sig under valgkampen.

Det Frie Lolland stiller op med 10 kandidater på Lolland og har i den grad givet lyd fra sig. Partiet har blandt andet delt en lang valgavis ud til alle husstande på Lolland og annoncerer desuden ivrigt i de lokale medier. Alle kandidater er en del af frikirken Faderhuset, der i dag holder til i Bandholm nord for Maribo på Lolland. Ruth Evensen understreger dog, at der ikke er sammenhæng mellem partiet og frikirken.

Alligevel kan man se Det Frie Lolland som et parti med en religiøs baggrund, mener Brian Arly Jacobsen:

"Partiet begrunder i hvert fald dets abortpolitik ud fra Bibelen. Og dets syn på frihed er også religiøst, da det mener, at ens frihed er givet af Gud. På mange måder er Det Frie Lolland det nærmeste, vi i Danmark kommer på den amerikanske Tea Party-bevægelse med synet på blandt andet frihed, skattepolitik og abort," siger han.

LÆS OGSÅ: Landsbytosser og lokalpatrioter kæmper mod strømmen

Mens man skal lede længe efter en lille lokalliste, hvor religion spiller en eksplicit rolle, er der mere at hente, hvis man kigger på de store, etablerede partier. Her er det især De Konservative, der skiller sig ud med et klart religiøst udgangspunk:

"Kristendemokraterne er selvfølgelig oplagte at nævne, når man ser på partier, hvor religion spiller en rolle. Men når man læser partiprogrammerne, spiller folkekirken og kristendom en større rolle for De Konservative. De betoner meget klart kirkens rolle i samfundet," siger Brian Arly Jacobsen.

Han forklarer, at Dansk Folkeparti også er et parti med meget fokus på religion. Især dengang præsterne Søren Krarup og Jesper Langballe sad i Folketinget for partiet.

"Dansk Folkeparti er dog et svært parti at have med at gøre, når man skal se på, hvor meget religion betyder. Det religiøse betyder ikke særlig meget i partiprogrammet. Til gengæld kommer andres religion, altså muslimernes, til at spille en stor rolle," siger han.

Rettelse: Det fremgik tidligere af artiklen, at det muslimske parti hed Det Muslimske Folkeparti. Partiets rigtige navn var Danmarks Muslimer.