Rønn presses af sag om statsløse

Integrationsministeriet har brudt FN-konventioner ved at afslå dansk statsborgerskab til statsløse. Presset på ministeren øges i det, der sammenlignes med Tamilsagen

Birthe Rønn Hornbechs (V) Integrationsministerium har brudt FN-konventioner, og iagttagere sammenligner sagen med Tamilsagen, der i 1993 fældede Poul Schlüters borgerlige regering.
Birthe Rønn Hornbechs (V) Integrationsministerium har brudt FN-konventioner, og iagttagere sammenligner sagen med Tamilsagen, der i 1993 fældede Poul Schlüters borgerlige regering. . Foto: Michael Bothager.

Er der en ny tamilsag under opsejling?

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) døjer med en hovedpine, der ikke vil gå væk.

Den skyldes, at statsløse palæstinensere, som er født i Danmark, i årevis har fået afslag på ansøgninger om statsborgerskab, selvom to FN-konventioner forpligter Danmark til at tildele statsborgerskab.

Og hovedpinen sammenlignes med netop Tamil- sagen, der i 1993 endte med at fælde Poul Schlüters borgerlige regering, fordi Justitsministeriet og udlændingemyndighederne i slutningen af 1980'erne stillede tamilernes ansøgninger om familiesammenføringer i bero, selvom Danmark havde et lovfæstet krav om sammenføring.

Parallellen er klar, mener Claus Haagen Jensen, professor i forvaltningsret ved Copenhagen Business School.

"Men Tamilsagen var en særlig grum affære, fordi der var tale om, at myndighederne bevidst undertrykte en viden. Det er endnu uafklaret, om det samme er sket med de statsløse. Men jeg kan godt se, at muligheden er til stede. Og det er i hvert fald en grim historie," siger Claus Haagen Jensen.

Mindre klar er parallellen ifølge Hans Engell, politisk kommentator og tidligere formand for De Konservative. Tamilsagen var i hans øjne mere alvorlig. Dels fordi reglerne bevidst blev overtrådt. Dels fordi der døde flere af de tamiler, som ikke kom til Danmark med familiesammenføring. Den aktuelle sag koster derimod hverken liv eller opholdstilladelse, men betyder, at personerne ikke har fået det statsborgerskab, som de har krav på.

"Når det er sagt, er sagen særdeles alvorlig. Og det er uforståeligt, at Integrationsministeriet ikke har tildelt statsborgerskab, for det er absolut ikke et underbelyst område," siger Hans Engell.

Derudover er der en væsentlig politisk forskel mellem Tamilsagen og den aktuelle sag. Dengang sad De Radikale med de afgørende mandater og brugte dem gerne mod regeringen. I dag sidder Dansk Folkeparti med de afgørende mandater og holder hånden under regeringen. Alligevel kan sagen blive ved med at plage Birthe Rønn Hornbech. Lige nu kritiseres hun voldsomt for sin optræden, da hun i onsdags var indkaldt til samråd om sagen i Folketingets Indfødsretsudvalg. Efter et længere bombardement af spørgsmål fra oppositionen trak integrationsministeren bogstaveligt talt stikket ud:

"Jeg agter at sige nu, at jeg ikke vil svare på mere. Jeg har pligt til at møde op i samråd, men jeg slukker for min mikrofon nu, og jeg tænder den ikke igen."

beck@k.dk