Prøv avisen

Sådan stemmer du til kommunal- og regionsvalget

Foto: Christian Als

Hvem kan egentlig stemme, og hvem kan man stemme på? Få et overblik over din valgproces her

Hvert fjerde år er der valg til de kommunale bestyrelser og til regionsrådene. Nu er tiden kommet, hvor danskerne igen skal til urnerne for at stemme på kandidater og lister til kommunal- og regionalvalget tirsdag den 21. november 2017.

Lad os sige, at de krav er opfyldt. Så begynder hele processen med, at du får et valgkort som bevis på, at du må stemme.

Valgkortet kommer med posten. Alle stemmeberettigede vil automatisk få et valgkort med posten senest fem dage før valgdagen. Der står på valgkortet hvor og på hvilken dag, du kan stemme.

Stem personligt eller på et parti. Det er muligt enten at sætte sit kryds ud for det parti, man vil stemme på, eller man kan sætte kryds ved en enkelt politiker. Hvis du stemmer personligt, stemmer du samtidig på det parti, som politikeren stiller op for.

Hvis du har behov for at stemme på en anden dag end valgdagen, kan du vælge atbrevstemme. Det kan du gøre ved at gå ind på borgerservicecentrene rundt om i landet eller på enkelte biblioteker, skoler eller de mobile valgbusser, der kører rundt i landet. Det kan du gøre allerede i dag.

Er du indlagt på sygehuset, bor i ældre- eller plejebolig eller sidder i fængsel, er det muligt at brevstemme dér. Tjek din kommunale hjemmeside eller institution for information om brevstemning. Man kansenest brevstemme på lørdagen før valgdagen.

På selve valgdagen, skal du møde på det sted og tidspunkt, der står på det valgkort, du har fået leveret med posten. Når man møder op på valgstedet, vil man få udleveret to stemmesedler: en til valg af kommunalbestyrelsen og en til valg af regionsrådet. Valgstederne åbner klokken 9 om morgenen og lukker klokken 21 om aftenen, hvorefter stemmerne vil blive talt op.

Dagen efter valgdagen foretager valgstederne en fintælling for at være sikre på, at de har talt rigtigt, og derefter er der kun tilbage at vente på at resultaterne er klar til at blive offentliggjorte.

Husk at stemme. Valgdagen er den 21. november.

Arkivfoto af Kristina Kristiansen Foto: Mads Jensen