Prøv avisen

Søvndal erklærer liberalismen for død

SF's formand Villy Søvndal tager nu et ideologisk opgør med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). - Foto: Jens Hasse

Lars Løkke står for en "snigende privatisering" af den offentlige sektor, mener SF's formand. Han erklærer liberalismen for død.

SF's formand Villy Søvndal tager nu et ideologisk opgør med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Partiformanden erklærer således liberalismens æra for ovre og kritiserer den tidligere indenrigs- og sundhedsminister for en "snigende privatisering" af den offentlige sektor.

- Lars Løkke har som sundhedsminister stået i spidsen for opsplitningen af vores sundhedsvæsen i et A- og et B-hold. Det er ikke sket ved at tage en åben politisk kamp, for Løkke ved udmærket, at langt de fleste danskere er tilhængere af et offentligt sundhedsvæsen med fri og lige adgang for alle. Løkke har valgt en strategi, som jeg godt tør betegne som snigende privatisering, siger Villy Søvndal i sin tale ved åbningen af SF's landsmøde i Århus.

Partiformanden henviser til, at VK-regeringen reelt har opfordret folk til at tegne sundhedsforsikringer ved at gøre dem skattefrie. I dag har 10 gange så mange danskere en privat sundhedsforsikring som i 2001.

- Anders Fogh Rasmussen var ikke nogen skabs-socialdemokrat. Jeg kan love jer for, at det er Lars Løkke heller ikke. Han er liberalist. Det er hele hans politiske liv, siger SF's formand.

Ifølge Villy Søvndal var netop Lars Løkke Rasmussen arkitekten bag den seneste skattereform, som "forgyldte bankdirektørerne med sekscifrede skattelettelser, mens den lavtlønnede lønmodtager og pensionisten fik en lang næse". Men nu er der brug for andre løsninger - en "demokratisk regulering af markedet" - mener SF's formand.

- Finanskrisen er skabt af mennesker, som havde alt for travlt med kun at tænke på sig selv. Der blev spekuleret i de hurtige gevinster. Det handlede bare om at skrabe til sig. Der var lønfest på direktionsgangene - ja, nogle gange ligefrem lønorgier! Bankdirektører i en provinsbank skulle pludselig have aktieoptioner for 100 millioner. En kone til en lovlig smart it-direktør spankulerede omkring med en ring på fingeren til 40 millioner. I den sidste del af grådighedens og liberalismens æra var der ingen grænser for galskaben, siger Villy Søvndal.

Formand Villy Søvndal taler til SFs Landsmøde 2009 iÅ+rhus. Foto: Claus Fisker