Prøv avisen

S åbner for tvungen vaccine

Det lyder ikke godt med tvang, men omvendt har jeg den klare holdning, at Danmark skal op og møde WHO's anbefaling;" siger sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S).

Forældre kan i flere lande nu straffes økonomisk, hvis de nægter at få deres børn vaccineret

Fratagelse af velfærdsydelser, bødestraffe og tvangsvaccination. Det er reaktionen på de seneste måneders mæslingeudbrud og faldende vaccinationsopbakning i udlandet.

Flere steder i Australien er kun halvdelen af børnene vaccineret mod eksempelvis mæslinger, og af frygt for en epidemi har regeringen foreslået en ny lov, der vil koste forældre, der ikke får vaccineret deres børn, op mod 80.000 kroner i manglende børnepenge, skatterabat og tilskud til pasning for hvert barn årligt. Initiativet møder bred politisk opbakning.

I Polen har myndighederne tilsvarende indført bødestraffe til forældre, der ikke vil lade deres børn vaccinere, og i Norge har Arbejderpartiet på sit landsmøde også besluttet at arbejde for tvangsvaccination af børn.

Baggrunden er en vaccinationsgrad for mæslinger, der i de fleste norske amter ligger under Verdenssundhedsorganisationens (WHO) anbefaling på 95 procent.

I Danmark var 86 procent af danske børn ifølge Statens Serum Institut i 2012 vaccineret, og Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, er ikke afvisende over for tvangsvaccination i Danmark.

”Det lyder ikke godt med tvang, men omvendt har jeg den klare holdning, at Danmark skal op og møde WHO's anbefaling. Jeg ser på det her med stor alvor, vi skal i mål, og derfor vil jeg ikke afvise muligheden for tvangsvaccinationer. Jeg mener dog ikke, at vi har udtømt alle andre muligheder endnu, og jeg mener for eksempel, vi skal være mere aggressive i vores oplysning. For jeg forstår simpelthen ikke de forældre, der af hensyn til alternativ immunisering undlader at vaccinere deres børn,” siger Flemming Møller Mortensen.

I Enhedslisten er sundhedsordfører Stine Brix mere skeptisk.

”Der er en alt for stor risiko for, at vi skubber nogle grupper væk fra sundhedsvæsenet, og jeg tror også, det vil opfattes som et stort overgreb i de familier, hvor man er skeptisk omkring vaccinationen. Man har som forældre en frihed til vælge vaccinationer fra, og hvis man vil overtale forældre til at vaccinere deres børn, bør man bruge argumenter og ikke tvang eller sanktioner,” siger Stine Brix.