S fastholder ret til drengeomskæring

Drengeomskæring blev igen taget op på S-kongres, der dog afviste et forslag om at forbyde omskæring af drenge under 18 år

Socialdemokratiet støtter stadigvæk retten til at omskære drengebørn uden medicinsk grund.
Socialdemokratiet støtter stadigvæk retten til at omskære drengebørn uden medicinsk grund. Foto: Iris/Ritzau Scanpix.

Socialdemokratiet har allerede tidligere besluttet, at det ikke vil være med til at forbyde omskæring af drenge under 18 år, men på partiets kongres i Aalborg kom forslaget op igen.

Partiforeningen i Vallensbæk havde stillet det, og viceborgmester Søren Wiborg erkendte, at det nok ville være svært at få igennem, når både folketingsgruppen og hovedbestyrelsen var imod det på forhånd. Han begrundede forslaget på denne måde:

”Vores forslag er ikke båret af, at vi har ledt efter et emne, der kunne genere jøder og muslimer mest muligt. Forslaget er båret af, at vi i vores partiforening har et medlem, Güray Baba, som selv er muslim og omskåret som ganske spæd. Det er han ked af, så han har via sit medlemskab af Intact Denmark, været en af initiativtagerne til borgerforslaget mod ikke-medicinsk omskæring af drenge under 18 år. Det har fået støtte af flere end 50.000 borgere.”

Medlem af hovedbestyrelsen Gitte Ottosen og sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen fortalte, at de principielt er imod omskæring af drenge, men at et forbud kunne have uheldige konsekvenser på især to områder.

Dels ville drenge stadig blive omskåret, men i så fald uden at der ville være en læge tilstede, eller de ville blive omskåret i udlandet. Dels ville Danmark risikere en kedelig opmærksomhed fra udlandet, hvis Danmark som det første land i verden indfører et forbud.

Hovedbestyrelsen havde stillet sig eget forslag, der fastslog, at partiet principielt er imod omskæring, men at sagen er kompleks, og at man derfor foretrækker dialog med de berørte trossamfund. Det sidste blev vedtaget med overvældende flertal på kongressen.