S: Kontanthjælpsloft flytter sociale problemer til udkanten

Når borgere i Glostrup rådes til at flytte til Lolland, behandler man folk som brikker i skakspil, mener S.

Kontanthjælpsmodtagere bør ikke være nødt til at flytte til landdistrikterne for at finde en husleje, de kan betale.

Det siger social dumpingordfører Mattias Tesfaye (S), efter at det er kommet frem, at borgere i Glostrup kan blive rådet til at flytte til Lolland.

- Vi kan ikke føre en politik, der eksporterer sociale problemer til udkantsdanmark, siger Mattias Tesfaye.

Lolland-Falsters Folketidende har været i kontakt med en kontanthjælpsmodtager fra Glostrup, der er blevet rådet til at flytte til Lolland.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ifølge avisen mister hun på grund af kontanthjælpsloftet 3900 kroner om måneden i boligstøtte. Hun har fire børn i skolealderen, er sygemeldt med en svær depression og bekymret for, om hun kan blive boende i sin lejlighed.

- Jeg synes ikke, at man som kontanthjælpsmodtager har ret til at bo i en femværelses luksuslejlighed på Frederiksberg. Man må tilpasse sine udgifter til sine indtægter, siger Mattias Tesfaye.

- Men vi kan ikke flytte folk rundt som brikker på et skakbræt. Hvordan skal hun komme tættere på arbejdsmarkedet ved at tage sin børn ud af skolen og flytte til et område med arbejdsløshed, spørger han.

Ole Toftegaard, der er direktør i Glostrup Kommune med ansvar for blandt andet Center for Social Service, bekræfter overfor Lolland-Falsters Folketidende, at et højt huslejeniveau betyder, at borgere kan blive rådet til at flytte.

Mattias Tesfaye vil kalde beskæftigelsesminister Jørn Neergaard (V) i samråd.

- Kommunen er nødt til at råde deres borgere til det, de mener, er bedst. Men det er en skandale, at vi har nogle regler, der i praksis betyder, at man ikke kan bo visse steder i landet på de laveste ydelser, siger Mattias Tesfaye.

Venstre afviser dog, at det ikke er muligt at finde en bolig, der er til at betale i København.

- Jeg køber simpelthen ikke, at der ikke er billige boliger i hovedstadsområdet. I 2015 var der 23.000 boliger til under 3000 kroner og 70.000 til under 4000 kroner, siger Marcus Knuth (V).

- Man kan frygte, at kommuner beder folk flytte, fordi det er nemmere end at lave op til deres ansvar og få folk i arbejde, siger folketingsmedlemmet.