Socialdemokratiet melder ud: Støtter omstridt migrationspagt

S-formand Mette Frederiksen skabte tvivl om partiets støtte til migrationserklæring fra FN, som hun kaldte ”betænkelig.” Men nu siger partiets ordfører på området, at Socialdemokratiet støtter erklæringen, som flere lande har vendt sig imod

Der har været tvivl om, hvordan Socialdemokratiet så på migrationspagten fra FN, hvor det blandt andet fremgår, at medlemsstaterne skal fremme migranters positive bidrag til samfundet.
Der har været tvivl om, hvordan Socialdemokratiet så på migrationspagten fra FN, hvor det blandt andet fremgår, at medlemsstaterne skal fremme migranters positive bidrag til samfundet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Mens Dansk Folkeparti og Konservative har sat tydelige spørgsmålstegn ved den meget omtalte migrationserklæring fra FN, toner Socialdemokratiet nu rent flag:

Partiet støtter den migrationspagt, som i de seneste uger er blevet afvist af USA, Australien, Østrig, Italien og flere andre europæiske lande. Det fortæller Socialdemokratiets udenrigsordfører Nick Hækkerup:

”Vi støtter erklæringen. Det, der er afgørende for os, er, at de enkelte stater selv bestemmer, hvem der får adgang til deres territorium. Regeringen har forsikret os om, at erklæringen ikke påvirker Danmarks mulighed for at styre den migration, der måtte komme hertil. Det er vigtigt for os, at vi stadig har hals- og håndsret over vores egen politik på området,” siger Nick Hækkerup.

Der har ellers været tvivl om, hvordan Socialdemokratiet så på migrationspagten fra FN, hvor det blandt andet fremgår, at medlemsstaterne skal fremme migranters positive bidrag til samfundet.

SF’s udlændingeordfører Holger K. Nielsen har på det sociale medie Twitter kaldt det ”bekymrende,” at Socialdemokratiet ikke har meldt mere klart ud om partiets syn på sagen, mens De Radikales ordfører på området, Sofie Carsten Nielsen, har udtrykt tvivl om, hvad S-formand Mette Frederiksen mente, da hun under tirsdagens spørgetime med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde, at der var noget ”betænkeligt” ved erklæringen.

Men det var altså debatten mellem statsministeren og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, som Mette Frederiksen beskrev som ”betænkelig”, siger Nick Hækkerup nu.

”Den kommentar var knyttet op på debatten i Folketinget. Vi har ikke taget afstand til erklæringen,” siger han.

Nick Hækkerup forklarer blandt andet Socialdemokratiets opbakning til erklæringen med, at regeringen har garanteret, at der ikke vil komme flere migranter til Danmark som følge af selvsamme. Danmark bestemmer altså stadig selv over sin udlændingepolitik, siger han.

Men hvis tilstanden før og efter FN-erklæringen er status quo, hvorfor skal Danmark så være med?

”Grundlæggende er det fornuftigt med en verdensorden, der baserer sig på aftaler, forståelser og forventningsafstemning mellem landene, så det ikke bare bliver de stærkeste, der sætter deres vilje igennem. Det er vigtigt, at vi taler os frem og har en regulering af de vigtigste spørgsmål. Det, der også betyder noget, er, at erklæringen lægger op til, at landene skal tage deres egne migranter tilbage. Det er noget af det, vi har kæmpet en del med i Danmark,” siger Nick Hækkerup.

Lektor Peter Starup, der forsker i udlændingeret, ved Syddansk Universitet har over for Kristeligt Dagblad sået tvivl om, hvorvidt erklæringen vil betyde, at det bliver nemmere at hjemsende migranter, da erklæringen ikke er juridisk bindende. Også Socialdemokratiets tidligere formand Mogens Lykketoft, som har været formand for FN’s generalforsamling, er i tvivl, om hvorvidt hjemsendelsesprocessen styrkes med erklæringen.

”Jeg mener ikke, at erklæringen vil gøre nogen særlig forskel på det område, men den vil heller ikke gøre det sværere at hjemsende,” siger Mogens Lykketoft.

Nick Hækkerup anerkender, at ”der er en risiko for,” at det ikke bliver nemmere at hjemsende på grund af erklæringens status som ikke-bindende.

Den nye melding fra Nick Hækkerup viser, at Socialdemokratiet ikke er til regne med, siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen.

”Jeg synes, at Socialdemokratiet er ude på noget af en slingekurs og ikke er til at regne med på udlændingeområdet. Ligesom vi stiller os uforstående over for, at regeringen bakker op, undrer vi os, at Socialdemokratiet nu mener, at Danmark skal støtte migrationserklæringen. For hvis man læser erklæringen, er den stik imod den linje i udlændingepolitikken, som regeringen og Socialdemokratiet står for nationalt,” siger Martin Henriksen.