S og R vil opruste i kamp mod tvangsægteskaber

Regeringen vender det blinde øje til tvangsægteskaber indgået i Danmark. Det mener S og R, efter at antallet af vielser blandt andengenerationsindvandrere er steget

Indsatsen mod tvangsægteskaber i Danmark er utilstrækkelig, mener Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre. Antallet af vielser mellem andengenerationsindvandrere i Danmark stiger voldsomt, kunne Kristeligt Dagblad oplyse i onsdags, hvor kilder vurderede, at nogle unge muslimske kvinder presses til at vælge ægtefæller med muslimsk baggrund. Men ingen ved, hvor mange der bliver gift under tvang i Danmark, og det mener Ole Hækkerup, der er socialdemokratisk medlem af Folketingets integrationsudvalg, er på høje tid at lave om på.

Det er slående, at selvom udlændinge og integration har stået højest på dagsordenen ved de seneste valg, så har regeringen lukket øjnene fuldstændigt, når det kommer til at dokumentere og løse problemerne med tvangs- og arrangerede ægteskaber, siger han og efterlyser en årlig redegørelse over problemer på integrationsområdet.

Redegørelsen skal ifølge Ole Hækkerup indeholde en systematisk undersøgelse af, hvor udbredt tvangsægteskaberne er.

Jeg modtager redegørelser om telepolitik og landdistriktsudvikling i ét væk, og det er ikke for at nedgøre dette. Men hvis man virkelig vil gøre op med undertrykkelsen af kvinder i tvangsægteskaber, så må man altså undersøge området ordentligt og tage fat om problemerne, siger han.

Ifølge eksperter er femdoblingen i antallet af vielser mellem efterkommere i Danmark udtryk for, at 24-årsreglen og tilknytningskravet har fået færre til at hente deres ægtefælle i deres oprindelsesland.

Ole Hækkerup er positiv over for, at flere efterkommere finder ægtefællen i Danmark, men han frygter, at strukturerne er de samme i ægteskabstraditionerne, og at tvangsægteskaberne nu blot er rykket inden for EUs og Danmarks grænser.

Vi skyder i blinde med 24-årsreglen og tilknytningskravet. De løser ikke hele problemet, erkender han, selvom hans parti stadig er tilhænger af kravene.

Regeringen lavede fra 2003 til 2005 en handlingsplan mod tvangsægteskaber, som bestod i 21 initiativer. Hækkerup mener, at initiativerne har indeholdt for megen oplysning og for lidt handling. Han kalder de 21 tiltag for slag i luften.

Også Morten Østergaard, næstformand for Det Radikale Venstre, er utilfreds med regeringens indsats.

Handlingsplanen er flere år gammel og er nu løbet ud i sandet. Reelt halter vi langt bagefter i kampen mod tvangsægteskaber, siger han.

Til gengæld er han begejstret for Socialdemokraternes kritik af 24-årsreglen.

Det er rart at se, at de, der har troet, at 24-årsreglen forhindrer tvangsægteskaber, nu er ved at vågne op. Reglen fungerer ikke. Der er behov for en stribe andre tiltag, siger Morten Østergaard og lover, at Det Radikale Venstre vil komme med bud i løbet af det næste halve år.

Ifølge Landsorganisationen af Kvindekrisecentre er antallet af telefoniske henvendelser fra indvandrerkvinder vokset fra 100 i 2005 til 340 i 2007.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) har ikke ønsket at kommentere kritikken.

hall@kristeligt-dagblad.dk