Socialdemokratiet om vaccine-alliance: Ikke en lukket klub

Samarbejde om corona-vacciner med tredjelande står ikke i modsætning til den fælles europæiske strategi, lyder det fra Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen

Statsminister Mette Frederiksens rejse til Israel kommer ikke til at påvirke, hvornår der kan ske yderligere genåbning af Danmark, siger Jesper Petersen, der er Social­demokratiets politiske ordfører. – Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.
Statsminister Mette Frederiksens rejse til Israel kommer ikke til at påvirke, hvornår der kan ske yderligere genåbning af Danmark, siger Jesper Petersen, der er Social­demokratiets politiske ordfører. – Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Den danske regering er klar til at indgå nye bilaterale corona-alliancer med andre lande.

Det siger Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) i denne uge rejste til Israel for at indlede et nyt vaccinepartnerskab med den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, og den østrigske kansler, Sebastian Kurz.

”Det er ikke en eksklusiv klub, hvor andre ikke må være med. Det kan også være, at vi kommer til at indgå nye samarbejder med tiden. Helt fra starten af pandemien har vi haft kontakt med andre lande, der har klaret sig godt på den ene eller anden måde. Vi har for eksempel tidligere været i kontakt med New Zealand og Sydkorea. Andre partier taler om mere nordisk samarbejde, og det er heller ikke udelukket,” siger Jesper Petersen.

Regeringen har efter turen fået kritik fra blandt andet Tyskland og Frankrig for at gå uden om EU-samarbejdet. Kan det blive en ulempe for Danmark på den lange bane?

EU-samarbejdet er klart i Danmarks interesse, og samarbejdet med Israel og Østrig er ikke i opposition til det. Det er et supplement. Kernen i den danske strategi er fortsat det europæiske samarbejde. Vi er ligeså forpligtede og engagerede som før.

Ifølge den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, har Danmark, Østrig og Israel dannet en alliance, der hedder ”Vaccination Nations”. Hvad indebærer det?

Konkret kommer vi til at få en større kapacitet, når vi skal producere vacciner lidt nede ad vejen, og samtidig får vi et samarbejde med udveksling af erfaringer og viden med andre lande, der har klaret sig godt under pandemien.

Danmark, Østrig og Israel har aftalt at arbejde videre med planen om ”en fælles produktion af vacciner”. Hvorfor?

Jeg tror, at landene hver især ønsker, at der sker produktion hos dem. Men det er Danmark, der bestemmer, hvad der skal ske her. Udgangspunktet er at fundere det i en dansk produktion på dansk jord. Men vi kan lære en masse fra andre lande, og det kan ruste os bedre til den fremtid, vi desværre ser ind i med gentagne vaccinationer og et fortsat behov for at øge kapaciteten og brugen af vacciner.

Inden turen ville Mette Frederiksen ikke afvise at købe overskydende vacciner fra Israel. Er det stadig regeringens mål?

Ligesom det blev meldt ud i forhold til Tyskland, så er Danmark helt grundlæggende interesseret i at aftage overskydende vacciner fra andre lande. Men det er tydeligt for alle, at det ikke var det, der kom ud af denne tur.

Israel og Benjamin Netanyahu står midt i en valgkamp. Er Danmark blevet brugt i et indenrigspolitisk spil?

Det er et vilkår, at der kan være valgkamp, når man samarbejder med demokratier. Der kan også være andre politiske forløb i gang, hvor man kan påstå, at man hjælper en statsleder. Det var nu, at muligheden bød sig.

Oppositionen og jeres eget parlamentariske grundlag har kritiseret statsministeren for at bruge sin tid på at rejse til Israel, samtidig med at vi selv står midt i vigtige forhandlinger om genåbningen af Danmark. Kunne det ikke have været klaret over en elektronisk tjeneste som Zoom?

Statsministeren har ikke ruttet med rejsekontoen i de seneste måneder. Men hun har vurderet, at det var det rigtige at mødes på statslederniveau i denne omgang. Det er en vigtig prioritering at have et stærkt samarbejde med andre lande og stille Danmark bedre. Rejsen kommer ikke til at påvirke, hvornår der kan ske yderligere genåbning af Danmark.

En række af Folketingets partier, herunder jeres parlamentariske grundlag, har kritiseret turen. Er I klar til at fortsætte med at føre udenrigspolitik uden om støttepartierne?

Jeg har svært ved at se for mig, at Folketinget vil forhindre regeringen i at udøve dens pligt til at gøre brug af vores internationale samarbejde midt i en pandemi.