Prøv avisen

S-politikere kritiserer partifæller for Erdogan-støtte

Tyrkiets premierminister Bülent Ecevit var en nær ven af Socialdemokratiets tidligere statsminister Anker Jørgensen, og han deltog ved flere lejligheder i vælgermøder med Socialdemokratiet. På billedet ses Bülent Ecevit dog sammen med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i Ankara. Foto: Thomas Wilmann/ritzau

Flere socialdemokratiske byrådsmedlemmer har udtrykt støtte til den konservative tyrkiske præsident Erdogan

Det begyndte med et prominent besøg fra den daværende tyrkiske premierminister Bülent Ecevit i Danmark i 1970’erne.

Han var en nær ven af Socialdemokratiets tidligere statsminister Anker Jørgensen, og når Bülent Ecevit besøgte Danmark og deltog i vælgermøder med Socialdemokratiet, var det altid med samme budskab:

”’Integrér dig i det vesteuropæiske samfund, betal din skat, vær en ordentlig borger og stem på Socialdemokratiet’. Jeg har talt med mange danske tyrkere, der fortæller om, hvordan de har været til møder med Bülent Ecevit.”

Det fortæller Mattias Tesfaye, der er folketingsmedlem for Socialdemokratiet.

Han er forfatter til bogen ”Velkommen Mustafa – 50 års socialdemokratisk udlændingepolitik” fra i år og bor selv i Albertslund på den københavnske vestegn, hvor mange danske tyrkere også bor. Han kender altså en del til danske tyrkeres forbindelse til Socialdemokratiet og kender også enkelte af de socialdemokratiske byrådspolitikere, som Weekendavisen fredag i sidste uge knyttede til den tyrkiske præsident Erdogans regime.

Ifølge Mattias Tesfaye kan de socialdemokratiske byrådspolitikeres sympati for Erdogan forklares med det særlige bånd til Tyrkiet, som mange dansk-tyrkere trods årtiers liv i Danmark stadig har.

”Det ligger dybt i den tyrkiske befolkning i Danmark at orientere sig mod hjemlandet. Mange er mere interesseret i vejrudsigten fra Tyrkiet end den i Danmark. Langt de fleste tyrkere i Danmark er jo velintegrerede borgere, men spørger man dem, hvor de skal hen i sommerferien, svarer de Konya eller et andet sted i Tyrkiet. Jeg kender tyrkere, der har været i Ankara 20 gange, men aldrig været over Storebæltsbroen,” siger Mattias Tesfaye.

Weekendavisen har ligesom netmediet Zetland afdækket, hvordan en række socialdemokratiske politikere roser Erdogan på Facebook eller ligefrem engagerer sig aktivt i dansk-tyrkiske foreninger, der støtter Erdogan.

Det gælder blandt andre Seyit Ahmet Özkan, der indtil i sommer var byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Ishøj Kommune. Han trådte imidlertid ud af den socialdemokratiske byrådsgruppe efter at have fremsat en teori, om at zionister stod bag Islamisk Stat.

Derudover har han også været formand for Unionen af Europæiske Tyrkiske Demokrater, som betegnes som en Erdogan-venlig forening.

Mattias Tesfaye nævner selv Seyit Ahmet Özkan som et eksempel på en af de nu tidligere socialdemokratiske byrådspolitikere, som ifølge Mattias Tesfaye ikke har kunnet slippe Tyrkiet og Erdogan.

”Jeg har ikke noget imod, at man har sympati for Tyrkiet, men vi socialdemokrater har vores eget søsterparti i Tyrkiet, og det er ikke AKP-partiet (Erdogans parti, red.). Det ville jo også være helt gak i låget, hvis jeg støttede de konservative i Storbritannien. Men der er desværre sket det, at den splittelse, der har ramt den tyrkiske befolkning i Danmark efter kuppet, også har ramt dele af Socialdemokratiet, fordi det er os, der har den største opbakning blandt de danske tyrkere,” siger Mattias Tesfaye.

Kristeligt Dagblad har været i kontakt med Seyit Ahmet Özkan, men han ønsker ikke at udtale sig. Kristeligt Dagblad har også forsøgt at kontakte andre dansk-tyrkiske socialdemokrater med sympati for Erdogan, men heller ikke disse vil udtale sig.

Yildiz Akdogan, der er folketingsmedlem for Socialdemokratiet, er også født i Tyrkiet. Hun har ved adskillige lejligheder kritiseret præsident Erdogan og det skifte til en mere konservativ profil, som er sket inden for de senere år. Hun har også flere gang fået trusler fra dansk-tyrkere på grund af sin kritik af Erdogan.

”Jeg ville ønske, at jeg kunne komme med en forklaring af disse politikeres syn på Erdogan, der giver mening. Men det er en stor gåde for mig,” siger Yildiz Akdogan om de socialdemokratiske Erdogan-tilhængere og fortsætter.

”Den politik, som Erdogan fører, er på ingen måde på linje med Socialdemokratiets. Det gælder både i forhold til pressefrihed, religionsfrihed, retsstaten og LGBT-rettigheder. Jeg kan på ingen måde forstå den dyrkelse og begejstring, disse politikere har for Erdogan,” siger Yildiz Akdogan.