Prøv avisen

S-regering arrangerede det Saudi-besøg man nu kritiserer

Det var SR-regeringen, som planlagde det besøg i Saudi-Arabien, som man nu kritiserer, viser svar fra minister

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) er blevet mødt med kritik fra Socialdemokraterne for at tage på besøg i Saudi-Arabien. Men faktisk blev besøget planlagt under den tidligere SR-regering, der havde Helle Thorning-Schmidt (S) som statsminister.

Det viser et svar fra udenrigsminister Kristian Jensen på et skriftligt spørgsmål fra Socialdemokraternes tidligere udviklingsminister og nuværende udenrigsordfører, Mogens Jensen (S).

Det er ellers netop Socialdemokraterne, som har ført an i kritikken af besøget, og Mette Gjerskov (S) har indkaldt Kristian Jensen i samråd om sagen.

I svaret skriver Kristian Jensen:

- Erhvervsfremstødet med deltagelse af kronprinsparret til Saudi-Arabien blev aftalt og planlagt under den tidligere regering.

- Jeg er blevet oplyst om, at de indledende overvejelser om et muligt erhvervsbesøg i Saudi-Arabien blev påbegyndt i maj 2014, skriver Kristian Jensen.

Udenrigsministeren fastslår samtidig, at der ikke mangler dokumentation for, at det var den tidligere regering, som planlagde besøget. Det har nemlig længe været opført i de officielle planer i det ministeriet, hvor Mogens Jensen selv var en af flere ministre:

- Rejsen var fra september 2014 opført i Udenrigsministeriets rullende plan over officielle erhvervsfremstød og ministerrejser med erhvervsindhold, der bruges til information, planlægning af minister- og andre rejser og koordination såvel internt i Udenrigsministeriet og i centraladministrationen som med erhvervsorganisationerne, skriver Kristian Jensen.

De Radikales tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard mener dog, at det alene er embedsmændene, som har stået for planlægningen uden regeringens kendskab.

- Det er normalt sådan, at det er de politiske beslutninger, man lægger vægt på. Jeg kan ikke udelukke, at der har været en planlægning i gang. Det fremgår tydeligt af svaret fra udenrigsministeren.

- Jeg vil heller ikke kunne udelukke, at hvis jeg havde fået forelagt sagen, så ville jeg på det tidspunkt have sagt, at det kunne godt være en god idé. Men så vidt jeg erindrer, er der ikke truffet en politisk beslutning, siger Martin Lidegaard.