Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

S vil fjerne forbud mod skattekontrol på privat grund

Nicolai Wammen og Socialdemokratiet vil igen give Skat mulighed for at kontrollere byggepladser på privat grund. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Oven på rapport, der viser øget sort arbejde, vil Socialdemokratiet øge Skats beføjelser på byggepladser.

Når mængden af sort arbejde i Danmark ifølge en rapport fra Rockwool-fonden er steget det seneste år, så skyldes det blandt andet Skats forringede muligheder for at kontrollere byggepladser.

Det mener Socialdemokratiet, som derfor vil tilbagerulle en lovændring, som Venstre-regeringen fik gennemført i 2015 som en del af den såkaldte retssikkerhedspakke.

Indtil da havde Skat mulighed for at begive sig ind på privat område for at kontrollere, om der fandt sort arbejde sted.

Den mulighed skal genindføres, mener politisk ordfører Nicolai Wammen.

- Vi kan se, at der er en stor stigning i sort arbejde, og det betyder, at fællesskabet og velfærdssamfundet går glip af milliarder, som vi kunne have brugt på sygehuse, ældre eller skoler.

- Regeringen har et stort ansvar, fordi man har slækket på kontrollen. Derfor foreslår vi, at man optrapper indsatsen igen, siger Wammen.

Partiet lægger op til at ansætte yderligere 1000 i Skat, hvoraf en fjerdedel skal arbejde med udgangspunkt i et nyt skattecenter med kontrol som hovedopgave.

Hvor mange af dem, der præcis skal tage ud på landets byggepladser og tjekke, om papirerne er i orden, kan ordføreren ikke sætte tal på.

- Det må afhænge af, hvordan Skat vurderer, at de bedst kan løfte kontrolopgaven, siger Nicolai Wammen.

Hos Venstre afviser skatteordfører Louise Schack Elholm, at en tilbagerulning af reglerne vil have nogen synderlig effekt.

Hun fastholder også, at byggepladser med de nuværende regler har pligt til at oplyse hvilke firmaer, der arbejder der.

- Derfor kan man allerede ude ved vejen tjekke, om de afregner skat. Det behøver man ikke at krænke den private ejendomsret for at gøre, siger hun.

Louise Schack Elholm mener også, at en række nye initiativer skal have lov at vise resultater, før man indfører nye regler.

- Vi lavede en skattekontrolpakke sidste år, der først er ved at virke nu. Vi har også lavet en aftale om sort arbejde, som giver øgede kontrolmuligheder, siger hun.

Socialdemokratiet har i kølvandet på rapporten fra Rockwool-fonden sammen med Dansk Folkeparti kaldt skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd om sagen.

/ritzau/