Så er der dansk sang og musik over hele landet

I denne uge er der landet over daglige arrangementer, hvor der spilles musik, synges fællessang eller skrives sange. Fælles for det hele er, at det er danskproduceret musik. Og det er vigtigt i en tid, hvor internationale streamingtjenester dominerer markedet, mener ekspert

I år er blandt andet fællessangen i centrum i Spil Dansk Ugen. I Cisterne i København er der hver dag i denne uge mulighed for at synge under jorden. –
I år er blandt andet fællessangen i centrum i Spil Dansk Ugen. I Cisterne i København er der hver dag i denne uge mulighed for at synge under jorden. –. Foto: Pressefoto Spil Dansk.

Hvis man tænder sin radio i dag og sætter den på DR’s kanal P6, vil man kun høre dansk musik. Det samme er tilfældet på en udvalgt DR-kanal hver dag i resten af ugen.

Og det er ikke kun i radioen, at den danske musik kan høres i denne uge. Uge 44 er nemlig den årlige Spil Dansk uge, og det bliver markeret landet over på både skoler, i kirker og også syd for grænsen i Flensborg kan man mødes til fællessang. Arrangementerne, der fejrer dansk musik, har fundet sted siden 2001 og var i flere år begrænset til en enkelt dag om året. I 2015 besluttede foreningen Spil Dansk at dedikere en hel uge til dansk musik.

I år er det blandt andet fællessangen, der er særligt fokus på i Spil Dansk Ugen. Det skal ses som en opvarmning til Alsang 2020 næste år, der fejrer 75-året for Danmarks befrielse. Det fortæller Ricco Victor, der er direktør for Spil Dansk og leder af Alsang 2020.

”Spil Dansk Ugen er en hyldest ikke kun til selve værket, men til dem, som er med til at skabe, udøve, formidle og opleve musikken. Dem, der bruger musikken på alle niveauer. Det foregår lokalt over hele landet, og der er meget fokus på, at alle skal kunne være med. I København er der dagligt fællessang i Cisternerne under Søndermarken på Frederiksberg, og over hele landet er der lignende arrangementer. Der er ikke mange andre kulturelle arrangementer, der er landsdækkende på samme måde,” siger han og tilføjer, at der i år blandt andet også er fokus på at få unge, kvindelige musikere frem i spotlyset.

Ricco Victor fremhæver også, at det mere end nogensinde før er vigtigt, at der bliver sat fokus på den danskproducerede musik for at bevare dens status i det danske samfund i en tid, hvor de fleste lytter til musik på streamingtjenester som Spotify.

”Hvis ikke Spil Dansk og andre lignende storspillere tager hånd om det danske repertoire, så er ingen, der gør det. Tech-giganterne og streamingtjenesterne bekymrer sig jo ikke om den danske musikalske kulturarv og udviklingen af dansk musik, og om den næste Lukas Graham eller Mø er dansk. Det er også de kommende talenter, som vi blandt andet dyrker og giver et vindue af opmærksomhed i denne uge,” siger han.

Og det er essentielt for den danske musik, at eksempelvis Spil Dansk får sat fokus på den, mener ph.d. Rasmus Rex Pedersen, der er adjunkt ved Roskilde Universitet og forsker i digitaliseringens påvirkning af musikbrancen.

”Initiativer som Spil Dansk og også DR tager ansvaret på sig med at formidle den danske musik og fremhæve dens rolle som en kulturel stemme, og det er væsentligt, for det bliver ikke nødvendigvis varetaget på en international streamingtjeneste. Der er sket en udvikling siden Spotify kom frem i Danmark, hvor der i en årrække har været en tilbagegang i markedsandelen for dansk musik. Sidste år var der dog en lille fremgang, men det er svært at sige, om det vil betyde et brud på den tendens. Så inden for det danske marked betyder streamingtjenesternes fremgang, at danske musikere bliver presset, men samtidig giver de den danske musik lettere adgang til det internationale marked. Streamingtjenester er altså med til at globalisere musikindustrien,” siger han og tilføjer:

”Den udvikling kunne godt få en til at tænke, at der vil komme knap så meget musik med danske tekster, men det er faktisk ikke så let at sige. Der er en dansksproget bølge i dansk musik, som også topper hitlisterne. Men det kan selvfølgelig godt bremse de internationale muligheder.”

I denne uge er der rig mulighed for selv at tage del i den danske musikalske kulturarv. Eksempelvis ved at tænde for radioen og lytte eller måske synge med.