Sådan tager du hul på den store oprydning

Gå i dybden med oprydningen, og kom rodet til livs en gang for alle. Fremover gælder det om at lukke de cirkler, du begynder.

Jo mere du træner din oprydningsmuskel, jo nemmere bliver det, siger oprydningskonsulent Kamille Sommer. Efterhånden bliver du bedre og hurtigere til at tage beslutninger. (Arkivfoto)
Jo mere du træner din oprydningsmuskel, jo nemmere bliver det, siger oprydningskonsulent Kamille Sommer. Efterhånden bliver du bedre og hurtigere til at tage beslutninger. (Arkivfoto). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

"Intet kommer af intet - bortset fra lommeuld," lyder et Storm P.-citat. Men rod kan have lidt den samme tendens til at liste sig ganske ubemærket ind i hjemmet.

Rodet kan være stressende og gøre det svært at finde de rigtige ting på travle morgener. Og derfor kan der være god grund til en gang for alle at tage fat om problemets rod.

Hvis det virker stort og overskueligt, gælder det om at gøre det småt, fortæller oprydningskonsulent Kamille Sommer fra Creative Homestyling.

- Problemet er, at man ser på det hele og tænker: "Det kan jeg slet ikke overskue". I stedet skal man udvælge ét rum, og der udvælger man én hylde eller én skuffe, som man starter stille og roligt med, siger Kamille Sommer og fortsætter:

- Så fortsætter man ting for ting, hylde for hylde. Så vil man lige så langsomt komme igennem. Det tager tid og er en proces.

Undervejs kommer der til at være stopklodser i form af ting og minder, der gør ondt, er svære at give slip på, eller som du af andre grunde har svært ved at tage stilling til.

For at holde et godt flow i oprydningsprocessen og undgå at standse og dvæle ved tingene arbejder indretningsrådgiver Henriette Leth med fire kasser: Behold, giv væk eller sælg, smid ud og ved ikke.

- Den sidste er rigtig vigtig, for hvis man skal tage for meget stilling, går man i stå, siger hun.

Henriette Leth foreslår helt slavisk at tage en times oprydning om dagen, indtil du har været det hele igennem.

- Så begynder man at få noget mod, og det kræver mod at rydde op, for man har mange følelser forbundet med tingene.

- Men de tager også plads fra noget andet. Hvis man begynder at tænke, at det tager plads fra noget nyt, der kan ske, så begynder man at slippe det, siger Henriette Leth.

Hvis tingen har affektionsværdi, men ikke har nogen funktion i hjemmet, så kan du overveje at tage et billede af den, så du stadig har historien.

Rodet opstår ofte, fordi du glemmer at lukke dine cirkler, siger Kamille Sommer. Det betyder, at du ikke gør processen, du er i gang med, færdig.

Når du vasker tøj, skal det også tørres, måske stryges, lægges sammen og så på plads. Men mange stopper et sted undervejs.

Det gælder også for madlavning.

- Få vasket op og stillet på plads med det samme. Det er lettere at holde orden, når der er orden. Frem for at man skal til at begynde at rydde op, siger Kamille Sommer.

/ritzau fokus/