Sag om bevilling til Den Store Danske tages videre til tre ministerier

Repræsentanter for det lukningstruede lex.dk talte i går deres sag til et udvalgsmøde i Folketingets kulturudvalg. Sagen kører nu videre i det politiske system

Den administrerende direktør i G.E.C. Gads Fond og formand for lex.dk, Joachim Malling, opfordrer til at redningen af Den Store Danske skal ske på tværs af ministerier
Den administrerende direktør i G.E.C. Gads Fond og formand for lex.dk, Joachim Malling, opfordrer til at redningen af Den Store Danske skal ske på tværs af ministerier. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Med sine månedlige 1,2 millioner besøgende er lex.dk blandt landets mest populære hjemmesider. Men næste år udløber hjemmesidens seneste fireårige bevilling, og i den socialdemokratiske regerings udspil til den kommende finanslov er der ingen ny bevilling. Det kan betyde, at opslagsværket, som indeholder blandt andet Den Store Danske Encyklopædi og ordforklaringer fra Den Danske Ordbog, næste sommer vil stoppe opdateringen af eksisterende artikler og tilføjelse af ny information.

Men nu er der måske hjælp på vej til den lukningstruede hjemmeside. I går var der udvalgsmøde i Folketingets kulturudvalg, hvor repræsentanter for Foreningen lex talte deres sag. Selvom det endnu er uvist, om lex.dk får den ønskede økonomiske hjælp på 15-20 millioner årligt, forholder flere af de deltagende repræsentanter sig optimistisk.

”Der er rigtig positive holdninger, men det blev understreget, at Kulturministeriet ikke har pengene. Den store anvendelse af lex.dk ligger i Undervisningsministeriet og i forskningssektoren, så vi har opfordret til, at man kan drøfte det på tværs af ministerierne,” siger administrerende direktør i G.E.C. Gads Fond og formand for lex.dk Joachim Malling.

Og sagen bliver nu taget videre til de tre ministerier, siger medlem af kulturudvalget Birgitte Bergman (K), der fungerede som formand til gårsdagens møde.

”Det er bred enighed om, at lex.dk er et utroligt vigtigt værktøj, og at vi i kulturudvalget vil arbejde på at få det på finansloven. Det er vigtigt, at det ikke falder mellem tre stole, så det er både kulturministeren, undervisningsministeren og uddannelses-og forskningsministeren, som vi nu vil stille en række spørgsmål til, og høre hvor de mener, at økonomien skal komme fra. Det må ikke blive en kastebold mellem de tre forskellige ministerier, og hvis svarene på spørgsmålene giver anledning til det, så må vi jo indkalde til et samråd,” siger hun.

Det er dog en løsning, som Socialdemokratiets kulturordfører forholder sig skeptisk til.

”Pengene i de andre ministerier er allerede disponeret og skal derfor findes i forhandlingsreserven på 1,2 milliarder kroner, der er afsat. Hvis man skal finde det på finansloven, må det ske i finanslovsforhandlingerne,” siger Kasper Sand Kjær (S), der ikke kunne deltage i udvalgsmødet.

Det udsagn er Enhedslistens kulturordfører dog ikke enig i.

”Det afhænger da af, hvad der er et flertal for i Folketinget. Enten skal vi skaffe flere indtægter, eller også skal vi omprioritere. Jeg synes, at det er meget firkantet at sige, at der allerede er afsat et bestemt beløb, som støttepartierne så kan ligge og rode med,” siger Søren Søndergaard, der i gårsdagens avis argumenterede for, at bevillingen netop ikke alene burde ligge hos Kulturministeriet, men også Undervisningsministeriet.

”Det var et positivt møde, for alle bakkede op om projektet, og vi konstaterede i bred enighed, at det ikke skulle ligge kun hos Kulturministeriet. Vi vil gøre, hvad vi kan, og hvis alle er lige så positive, som de siger, så kan vi selvfølgelig finde en løsning. Der ligger en forhandling, men vi har et godt udgangspunkt,” siger han.