Sag om overgreb på patient i Aarhus frygtes at skade tillid til læger

Sigtelser for seksuelle overgreb på Aarhus Universitetshospital chokerer lægekolleger og sætter gang i samtalen om tillid mellem læge og patient

En 29-årig læge har siden marts været varetægtsfængslet for hændelsen, der fandt sted på Aarhus Universitetshospital.
En 29-årig læge har siden marts været varetægtsfængslet for hændelsen, der fandt sted på Aarhus Universitetshospital. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

En 29-årig læge har siden marts været varetægtsfængslet for en sigtelse om et seksuelt overgreb på en 27-årig kvinde, der var indlagt på Aarhus Universitetshospital.

Her lå hun på en isolationsstue i akutmodtagelsen med en kropstemperatur på 40,5 grader.Lægen, der blev færdiguddannet i sommer, havde fri på tidspunktet for hændelsen og gik ifølge sigtelsen fra sin egen afdeling og ned i akutmodtagelsen, hvor han opsøgte kvinden og udførte vaginal- og rektalundersøgelser på hende, alt imens han omtalte sig selv som “hr. doktor.”

Hændelsen chokerer den lægefaglige direktør på Aarhus Universitetshospital, Claus Thomsen.

“Det er ufatteligt for mig, at det kan ske. Det er fuldstændig utilladeligt,” siger han og fortæller, at han aldrig har oplevet en situation, der tilnærmelsesvis ligner den.

I torsdags kom endnu en sigtelse mod lægen frem i lyset. Da det i byretten i Aarhus skulle afgøres, hvorvidt varetægtsfængslingen af den unge læge skulle forlænges, præsenterede man en hændelse fra Viborg Sygehus den 16. januar i år. Her havde lægen ifølge sigtelsen udført en vaginalundersøgelse og befølt brysterne på en kvinde, som var kommet ind med knæ- og ankelskader.

Og sager af den karakter er gift for den tillid, der skal være i mødet med sundhedspersoner.

“Overgreb på patienter er naturligvis fuldstændig uacceptabelt. Det må ikke finde sted. Vi har brug for at værne om, at der er tillid mellem læge og patient,” siger Helga Schultz, formanden for foreningen Yngre Læger.

Det er en skærpende omstændighed, når netop en sundhedsperson er omdrejningspunktet for sager om seksuelle overgreb. Det mener Claus Thomsen, fra Aarhus Universitetshospital. På hospitalet har den konkrete sag i sygehusets akutmodtagelse ført til, at man på flere niveauer taler om systemerne for at fange afvigende adfærd.

“Man er generelt rystet over, at det er sket, og at det er sket på hospitalet. Samtidig er der nu nogle mennesker i huset, der går og overvejer, om der er noget, de skulle have set og noget, de burde have reageret på,” siger han.

Men man har spurgt den pågældende læges kolleger, og ingen af dem har meldt tilbage, at de har observeret en afvigende adfærd hos lægen.

Samtidig har Claus Thomsen og hans kolleger taget snakken op på ledelsesniveau.

“Er vi generelt opmærksom på afvigende opførsel? Har vi de systemer, som skal fange den slags adfærd? Det mener vi faktisk, at vi har. Unge læger i uddannelsesforløb har blandt andet faste rutiner, vejledningssystemer og samtaler med vejledere. Vi har svært ved at se, hvordan vi kan gøre de faste rutiner endnu stærkere,” oplyser han.

Ikke desto mindre sætter det praksis i perspektiv, når der dukker sager op om seksuelle overgreb. 

“Man bliver nødt til at tale om det,” siger Helga Schultz, formanden for foreningen Yngre Læger.

Tillid er nemlig en helt central kerneværdi mellem læger og patienter. Og den udfordres på flere måder i sager som disse.

Jeg vil gerne bygge samarbejde og ansættelsesforhold på en grundlæggende tillid. Det her ligger så langt uden for det almindelige, at jeg ikke vil indrette mit personalegrundlag på det

Claus Thomsen

Lægefaglig direktør, Aarhus Universitetshospital

Kristeligt Dagblad har talt med flere yngre læger på de danske hospitaler, der fortæller, at nogle mandlige læger måske fremover vil bede om tilstedeværelse af en sygeplejerske ved gynækologiske undersøgelser og brystundersøgelser. Det bekræfter Helga Schultz at have hørt. Hun ønsker ikke at kommentere på, hvorvidt det er hensigtsmæssig foranstaltning.

Claus Thomsen mener, at denne situation ligger så langt uden for det almindelige, at man ikke skal ændre praksis ud fra det.

“Vi stoler på, at man overholder det grundlæggende kodeks for moralsk adfærd. Jeg vil gerne bygge samarbejde og ansættelsesforhold på en grundlæggende tillid. Det her ligger så langt uden for det almindelige, at jeg ikke vil indrette mit personalegrundlag på det.”

Udover de nye sigtelser mod den unge varetægtsfængslede læge, har endnu en - urelateret - sag om overgreb været oppe i vælten i denne uge. En læge i Aarhus har ifølge anklagemyndigheden flere gange krænket to kvinder verbalt og fysisk under konsultationer. Han er nu frataget retten til at praktisere. Det fortæller Aarhus Stiftstidende.

Selvom det er sjældent, man hører om sager af den karakter, så er én gang én gang for meget, mener ​Kasper Aaboe, ledende overlæge på Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgreb.

“Det er rigtig ærgerligt, hver gang en sag om seksuelle overgreb kommer frem, fordi det kan skabe en utryghed hos patienten om, hvorvidt lægen vil misbruge den tillid, man giver vedkommende,” siger han og fortsætter:

"Det er aldrig godt, når der sker seksuelle overgreb. Så er det lige meget, om det er en advokat, en læge eller en præst. Lægeløftet værner om den tillid, der skal være.”