Samfund, samfund luk dig op – undtagen kirken

Det sundhedsfaglige grundlag for nedlukningen af samfundet er væk, og nu vil politikerne åbne det meste. Eksperterne har regnet på scenarierne – dog ikke på åbning af kirker og trossamfund

Virksomheder, særligt fysiske butikker som blandt andre Arnold Busck (billedet), har lidt under nedlukningen. De kan nu se frem til genåbning i fase to, hvor der bemærkelsesværdigt nok ikke blevet regnet på, hvad risikoen er ved at åbne for kirker og andre trossamfund, skriver politisk redakør Henrik Hoffmann-Hansen i analyse.
Virksomheder, særligt fysiske butikker som blandt andre Arnold Busck (billedet), har lidt under nedlukningen. De kan nu se frem til genåbning i fase to, hvor der bemærkelsesværdigt nok ikke blevet regnet på, hvad risikoen er ved at åbne for kirker og andre trossamfund, skriver politisk redakør Henrik Hoffmann-Hansen i analyse. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Danmark er som andre lande ved at åbne sig igen efter coronakrisen. Onsdag aften mødes statsminister Mette Frederiksen (S) med de øvrige partiledere for at drøfte åbningen. Allerede inden mødet har statsministeren ladet forstå, at detailhandelen, herunder storcentre, restauranter og caféer kan begynde at åbne igen og at de store skolebørn får mulighed for at få mere af deres hverdag tilbage, også selv om der måske ikke bliver tale om en fuld skolegang.

Statens Serum Institut har igen regnet på, hvad risikoen er ved at åbne forskellige dele af samfundet, og hovedkonklusionen står i en ny ekspertrapport endnu tydeligere mejslet ud end tidligere: Det helt og aldeles afgørende for, om smitten kan holdes nede eller ej, er, om borgerne kan finde ud af at holde afstand, vaske hænder og spritte af.

Modelberegningerne viser, at såfremt borgerne holder afstand og høj hygiejne, vil antallet af indlagte patienter næppe på noget tidpunkt komme over de omkring 1200 indlagte, der fra krisens første dag blev vurderet som en smertetærskel for sundhedsvæsenet. Slækker man derimod på afstand og hygiejne, kan det gå helt galt igen, allerede i juli måned.

Graferne i rapporten er interessante, fordi de indirekte rokker ved hele rationalet for nedlukningsstrategien. De rejser det spørgsmål, om udbredelsen af covid-19 i virkeligheden kunne være holdt nede, hvis man fra begyndelsen havde holdt fast i de skrappe afstands- og hygiejnekrav og kun havde lukket ned på de områder, hvor det i praksis ville være umuligt at overholde kravene?

Det får man ikke svar på foreløbig, men under alle omstændigheder er coronasmitten nu så meget under kontrol, at det oprindelige argument for nedlukningen - at undgå kaos på sygehusene - ikke længere er brugbart. Ekspertrapporten understreger ganske vist, at der er stor usikkerhed forbundet med modelberegningerne, og at et stigende antal influenzatilfælde måske antyder, at det alligevel ikke går helt så godt endda.

Grundlæggende er konklusionen dog, at det er ”overvejende sandsynligt, at epidemien dør ud af sig selv”, hvis man fastholder den nuværende lukning, eller hvis man åbner samfundet som foreslået i en såkaldt grundblok. Det indebærer blandt andet, at man åbner detailhandel, herunder storcentre, professionel idræt uden tilskuere, biblioteker (kun ind- og udlån), kritisk offentlig sektor, blandt andet Arbejdstilsynet, forsvaret samt zoologiske og botaniske haver.

I tillæg til det, har ekspertgruppen regnet på, hvad det vil betyde, hvis man i forskellig grad lader de ældre elever kommer i skole, åbner for efterskoler og lader restauranter åbne for indendørs servering.

Bemærkelsesværdigt nok er der ikke blevet regnet på, hvad risikoen er ved at åbne for kirker og andre trossamfund. Det har angiveligt ikke været muligt, fordi ”grupperne er meget heterogene, og/eller at der ikke umiddelbart foreligger tal på omfanget af personer i tiltagene,” som der står i rapporten. Den samme begrundelse er givet for ikke at regne på en åbning af forlystelsesparker.

Her onsdag gav det anledning til vrede på Christiansborg, blandt andet hos De Konservative, hvis leder Søren Pape Poulsen argumenterer for en omfattende åbning af samfundet nu.

I betragtning af, at mange tusinde mennesker hver uge går i kirke eller et andet trossamfund, de store udfordringer, som udskydelsen af konfirmationer, vielser og dåb har skabt, kunne man måske have forventet, at ekspertgruppen også havde taget den sag op - al den stund, at det næppe er helt umuligt at finde ud af, hvor mange der går i kirke. Som det også tidligere er beskrevet her i avisen, tyder meget på, at folkekirken i høj grad selv har medvirket til at stille en genåbning sidst i køen. De voldsomme protester mod kirkeminister Joy Mogensens forsigtige udtalelser om en mulig åbning, har i den grad kølnet det politiske interesse for at få kirker og andre trossamfund åbnet foreløbig.

Nu melder de Konservative sig på banen, men problemet er, at de ikke har et tal fra ekspertgruppen at tage med ind i forhandlingerne om en genåbning. De ved simpelt hen ikke, hvor meget eller lidt det vil øge risikoen for en ny smittespredning.

Ved redaktionens slutning var forhandlingerne på Christiansborg stadig i gang, så når disse linjer læses, er det muligvis afgjort, hvad der skal åbne fra på mandag. Ellers ventes det at ske i nærmeste fremtid.