På dagen, hvor operationen for tarmkræft skulle udføres, fik han at vide, at han skulle vente endnu en uge

Mindst 182 tarmkræftpatienter har ventet længere på operation, end loven tillader. Da min egen operation skubbet, var det som om tiden stod stille, siger formand for Tarmkræftforeningen

Hans Foged er ingeniør og formand for Tarmkræftforeningen. - Foto: Privatfoto.
Hans Foged er ingeniør og formand for Tarmkræftforeningen. - Foto: Privatfoto.

I løbet af 2022 oplevede mindst 182 kræftpatienter på afdelingen for mave- og tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital, at tidsfristen for, hvornår de skulle opereres, ikke blev overholdt. Ingen af de overskridelserne af den maksimale ventetid på to uger er blevet indberettet til Sundhedsstyrelsen. Ifølge hospitalet kunne det have kostet menneskeliv.

Hans Foged, du er formand for Tarmkræftforeningen. Fik I i løbet af 2022 henvendelser fra folk, der skulle vente mere end to uger på en tarmoperation?

Nej, sidste år fik vi ingen henvendelser. Så det her er et tal, der overrasker mig meget. Og sådan ved jeg, at vores samarbejdspartnere også har det. Det kommer bag på os alle. Det må være meget frustrerende for de patienter, det drejer sig om.

Du er selv blevet opereret for tarmkræft. Oplevede du også ventetid på operation?

Ja, jeg fik konstateret tarmkræft i 2008. Først og fremmest vendte den besked jo besked jo op og ned på mit liv, ja, jeg var ganske enkelt i chok. Alting gik så stærkt, men da jeg så fik at vide på dagen, hvor jeg ellers skulle have været opereret, at operationen måtte skubbes en uge, var det som om tiden stod stille. Jeg kunne så trøste mig med, at jeg ville være den første til at blive opereret ugen efter. Det var en sygeplejerskestuderende, som orienterede mig, og jeg blev meget bange og bad om at tale med en læge. Han fortalte, at tarmkræften udviklede sig langsomt, og at den uge ikke ville betyde noget, den besked tog jeg jo bare imod.

Hvad var årsagen til, at du måtte vente en uge på en operation, der ellers var planlagt?

Der var en anden akut operation, der var trukket ud, som måtte udføres. Jeg var den sidste på dagen, der skulle opereres. Det havde jeg jo også forståelse for. Senere har jeg så fået at vide, at jeg var i et såkaldt stadie tre, hvor tumoren var brudt igennem tarmen og aktiv på ydersiden af tarmen. Her har der være risiko for, at den kunne sprede sig til lever og lunger igennem lymfekirtler. Og så er der jo i princippet tre kræftsygdomme, der skal bekæmpes i steder for kun en enkelt. Når jeg tænker tilbage på forløbet, er jeg da glad for, at min hustru er sygeplejerske, så hun kunne hjælpe til at forklare rapporten til den journal, jeg efterfølgende fik. Sproget er ikke ligefrem nemt for lægfolk.

Hvordan havde du det i den uge, hvor du ventede på operationen?

Der var jo en kæmpe usikkerhed, som voksede i mig. Det handlede også om manglende forståelse for og viden om, hvad jeg stod midt i. Mine tanker kørte bare i ring, og jeg tænkte kun på, hvornår operationen kunne udføres. Jeg arbejdede som ingeniør, og stod sådan set til rådighed, men jeg var meget forvirret og frygtsom.

Hvad skal man som patient gøre, hvis man får at vide, at der er mere end to ugers ventetid på en operation?

Jeg vil anbefale, at man kontakter Kræftens Bekæmpelse, hvis man oplever, at fristen ikke bliver overholdt.