Samuelsen: Danmark skal bidrage i verdens brændpunkter

Regeringen hilser krigsudredning velkommen, siger udenrigsministeren, der ønsker åbenhed om krigsdeltagelse.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) udtaler, at regringen "hilser krigsudredningen velkommen". (Arkivfoto).
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) udtaler, at regringen "hilser krigsudredningen velkommen". (Arkivfoto). Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Det er vigtigt med "størst mulig åbenhed" om baggrunden for beslutninger om at gå i krig.

Sådan lyder det fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), efter at en krigsudredning af det danske militære engagement i Kosovo, Irak og Afghanistan blev offentliggjort tirsdag.

Han understreger på samme tid, at det er vigtigt, at Danmark bidrager i verdens brændpunkter.

- Regeringen hilser udredningen velkommen. Uanset hvad man måtte mene om den danske deltagelse i de tre krige, er det vigtigt, at vi får størst mulig åbenhed om baggrunden for beslutningerne om at gå i krig.

- Ikke mindst så eftertiden kan trække på erfaringerne. Den åbenhed skal udredningen være med til at sikre, siger Samuelsen i en pressemeddelelse.

Samuelsen er på vej til USA og kan derfor ikke svare på spørgsmål lige foreløbig.

- Det er altid en svær beslutning at sende danske mænd og kvinder i krig. Men det er vigtigt, at Danmark fortsat engagerer sig i verden med udgangspunkt i danske interesser og værdier.

- Det betyder, at Danmark skal tage ansvar, spille en aktiv rolle og være i stand til at bidrage til indsatser i verdens brændpunkter. Det er i vores egen interesse, siger han.

Enhedslisten og SF kræver, at en undersøgelseskommission kigger på dansk krigsdeltagelse.

Der bliver i krigsudredningen nemlig ikke taget stilling til juridiske og folkeretlige spørgsmål. Eller om der er sket overtrædelser af love eller traktater.

Udredningen konkluderer blandt andet, at den daværende Fogh-regering forud for beslutningen om at gå i krig i Irak i en række tilfælde strammede efterretninger, som i forvejen var fejlbehæftede og byggede på skøn og antagelser.

De første danske tropper blev sendt til Irak i 2003 som led i en amerikanskledet invasion, og de blev trukket tilbage igen i 2007.

Siden 2014 har Danmark bidraget til en international koalition i kampen mod Islamisk Stat (IS) i Irak. Krigen i Irak kostede otte danske soldater livet.

En Irak- og Afghanistankommission blev nedsat i 2012. Det skete under daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Men Venstreregeringen lukkede kommissionen efter folketingsvalget i juni 2015.

Herefter blev der dog sat gang i en uvildig krigsudredning, som så kunne offentliggøre sine konklusioner tirsdag.

/ritzau/