Prøv avisen

Scavenius blev glemt i radikalt festskrift

R-formand afviser, at samarbejdspolitikkens øverste symbol bevidst er skrevet ud af parti-historien. Samtidig sås tvivl om hans medlem-skab under krigen

På Det Radikale Venstres hjemmeside er tidligere statsminister Erik Scavenius – samarbejdspolitikkens øverste symbol – ikke nævnt med ét ord i en særlig historisk oversigtsartikel.

Samtidig hævdes det i et særligt jubilæumsskrift, udgivet i anledning af de radikales 100-års fødselsdag, at Scavenius slet ikke var medlem af partiet, da han i 1942 midt under den tyske besættelse blev statsminister, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Partiformand Søren Bald afviser, at den kontroversielle Erik Scavenius bevidst er skrevet ud af den radikale partihistorie.

Scavenius' holdning til den tyske besættelsesmagt er stadig stærkt kontroversiel, men det er ikke derfor, at han ikke nævnes på hjemmesiden.

Det skyldes en simpel fejl, siger Søren Bald, der kalder skribenterne bag hjemmesiden "de glade amatører".

Samtidig sås der nu tvivl om Scavenius' medlemskab af partiet.

– Allerede midt i 1930'erne er det helt klart, at Scavenius ikke er medlem af Det Radikale Venstre, så udmeldelsen har fundet sted på et eller andet tidspunkt i løbet af 1930'erne. Om det så er foregået ved, at han direkte har meldt sig ud eller ikke har betalt kontingent, ved jeg ikke. Men det står klart, at han ikke er medlem fra et eller andet tidspunkt mellem 1930 og 1935, siger Søren Bald.

Partiformanden oplyser, at man har talt med gamle mennesker, der ligger inde med denne viden, men at man ikke kan godtgøre Scavenius' udmeldelse ved hjælp af arkiver. Scavenius var formand for de radikale 1922-1924.

/ritzau/