Sebastian bliver i sin barndomsby: ”Du kan alt her – bare i mindre omfang”

Det er længe siden, at Stribs hovedgade var fyldt med butikker, og havnen var et vigtigt færgeknudepunkt. Men der er stadig masser af liv i den nordvestfynske flække ved Middelfart, mener 24-årige Sebastian Bak Matthiesen . Han har netop erhvervet et hus i hjemstavnen

Der er cirka 4000 indbyggere i Strib, hvor Sebastian Bak Matthiesen er vokset op med udsigt til Lillebælt. Her er han fotograferet på Vestergade, hvor hans far bor, og hvor han og kæresten også har købt hus.
Der er cirka 4000 indbyggere i Strib, hvor Sebastian Bak Matthiesen er vokset op med udsigt til Lillebælt. Her er han fotograferet på Vestergade, hvor hans far bor, og hvor han og kæresten også har købt hus. Foto: Thomas Kellermann Hansen.

Hørte man udelukkende historien om Vestergade i Strib, kunne man fristes til at tro, at fortællingen om den lille by med godt 4000 indbyggere var mere trist end i Sebastian Bak Matthiesens udlægning. Gaden plejede at være spækket med lokalbutikker og købmandsliv. Den gamle købmand er nu blevet til bolig, og de lokale må handle i supermarkeder i nærheden. Bageren lukkede for fem år siden, efter at Lagkagehuset åbnede en filial i Middelfart og støvsugede en væsentlig del af kundegrundlaget.

Men det er kun en brøkdel af historien om Strib, forklarer den 24-årige Sebastian Bak Matthiesen i sin fars hus på den tidligere handelsgade, hvor der trods alt stadig er en lokal slagter, vinhandel, galleri og stalddørssalg af æg, frugt og grønt at finde.

Han tager imod Kristeligt Dagblad på sin fars matrikel, fordi han sammen med sin kæreste er i den spæde start af et flytteprojekt. De har købt et hus, der ligger lige på den anden side af vejen. Selvom det er et tilfælde, at der kom et hus til salg få meter fra faderens, er den korte afstand imellem husene noget af det, der gør, at Sebastian Bak Matthiesen føler sig hjemme i Strib. Derudover er de mange tætte venner, der er blevet boende, de 300 meter til Lillebælt, fodboldklubben, Guldkroen og den idylliske cykeltur langs kysten til Middelfart bare lidt af det, der i hans øjne er på den alenlange liste af plusser ved at bo i Strib.

Faktisk har Sebastian Bak Matthiesen svært ved overhovedet at sætte sig ind i, hvis han skulle blive mødt af en skepsis over, at han er blevet:

”Jeg er mere uforstående over for dem, der vælger at flytte væk herfra. At de ikke kan se, at her er så fantastisk at bo også i forhold til, når man skal have børn. Jeg kunne aldrig drømme om at lade mine børn vokse op i en storby. Jeg vil være et sted, hvor de har oceaner af plads at lege og spille fodbold på, og hvor det ikke er farligt at løbe over vejen, fordi man kan se bilerne på afstand.”

Børn er dog ikke en del af de allernærmeste fremtidsplaner. For tiden arbejder Sebastian Bak Matthiesens kæreste på en tankstation, før hun begynder at læse til markedsføringsøkonom til september eller september næste år. Selv er han på orlov fra et job i Forsvaret i Fredericia, efter at de ansatte blev hjemsendt, da coronavirussen fik lukket Danmark ned i foråret. For godt to måneder siden flyttede kæresten midlertidigt i en lejlighed i nærheden, mens han flyttede ind hos sin far, inden de kunne overtage huset. Men han manglede stadig et arbejde at stå op til.

Og det blev ikke et hvilket som helst. Førnævnte bager i Vestergade i Strib var nemlig Sebastian Bak Matthiesens fars butik. Efter at Carsten Bak Matthiesen måtte lukke Strib Bageri i 2015, omdannede han huset til privat bolig og åbnede et nyt bageri i Nørre Aaby, 12 kilometer fra Strib. Det vandt i 2018 prisen for Danmarks bedste romkugler og har i dag godt 100 forhandlere i hele landet. Da bageriet med de 35 ansatte holdt produktionen ved lige i coronakrisens begyndelse, blev det dækket af TV 2 Fyn. BT og Ekstra Bladet fulgte trop med omtale, og pludselig steg efterspørgslen voldsomt. Sebastian Bak Matthiesen kom ind fra højre, trak på sine kompetencer fra Forsvaret og blev logistik- og distribueringsansvarlig i bageriet. Det faldt på et tørt sted, da bageriet akut havde brug for effektivisering:

”Jeg har lavet et hav af normeringsark, sat deadlines for, hvornår forhandlere kan bestille, og generelt været med til at få mere ud af arbejdstiden og øge produktionen. Jeg kan godt lide at tænke logistisk og systematisere. Jeg er ikke uddannet i det, men finder det ret naturligt.”

Han kunne godt forestille sig at tage en uddannelse, der har med logistik at gøre. Men kun for at bruge den til at gøre Nørre Aaby Bageri bedre. Han har nemlig fortalt Forsvaret i Fredericia, at han ikke kommer tilbage foreløbig. For han er overbevist om, at han kommer til at arbejde mange år i bageriet.

”Jeg ser det ikke som et problem, at jeg ikke har en uddannelse lige nu. Det havde også været naturligt at flytte, hvis jeg skulle studere, men jeg droppede ud af gymnasiet som 18-årig og fandt hurtigt sammen med nogle med samme interesser. Dem, der gerne bare ville arbejde og blive i området,” forklarer Sebastian Bak Matthiesen.

Huset, han snart flytter ind i sammen med sin kæreste, ligger 300 meter fra Strib Havn – med udkig til de to lillebæltsbroer og Middelfart. Havnen er fra 1600-tallet og indtil 1930, da den gamle Lillebæltsbro stod færdig, et vigtigt stykke infrastruktur i Danmark, da den også var bindeled mellem jernbaneforbindelser. Derfor er havnen større, end man umiddelbart skulle tro i en by med 4000 indbyggere, forklarer Sebastian Bak Matthiesen, mens han bliver fotograferet. Undervejs i forklaringen bliver han afbrudt af to marsvin i Lillebælt. De små hvaler får man tit øje på, forklarer han, inden han bliver afbrudt på ny. Nu af en gammel ven, der ligeledes er blevet boende i Strib.

”Så smil da lige lidt, Bak!,” råber vennen drillende.

Middelfart er en by med 15.000 indbyggere, der har udmærkede muligheder for indkøb og oplevelser, mener Sebastian Bak Matthiesen, der indtil for nyligt boede der for en kort bemærkning, inden adressen helst skulle være i Strib igen. Samme følelse havde han i Fredericia i 2019, hvor han boede med sin kæreste i et halvt år, mens han var i Forsvaret.

”Men det var for langt væk fra Strib,” siger han om den gamle garnisonsby, som ligger lige over for Strib på den anden side af bæltet.

Fredericia er med til at udgøre trekanstområdet, der også består af Middelfart, Kolding, Vejen, Vejle og Billund Kommuner. Et sted, som kommunikationskonsulenter ynder at kalde ”hele Danmarks produktionscentrum” på grund af de mange arbejdspladser og virksomheder i et område i vækst.

Sebastian Bak Matthiesen bruger dele af samme vending til at forklare, hvorfor området udover de naturrige og vante omgivelser er et godt sted at bo. Moderen er bosiddende i København med sin kæreste, hvorfor han har været en del i hovedstaden. Men det har aldrig smagt af mere.

”Jeg kan godt lide at være i København, og folk har også spurgt mig, hvorfor jeg er blevet i Strib. Jeg plejer at sige, at du kan lave præcist det samme her – bare i mindre omfang. Området er i vækst, der er skøn natur, masser af muligheder i Middelfart, og Fredericia, der har en af Danmarks største banegårde, ligger lige på den anden side af broen,” siger han og fortsætter:

”Så kan det godt være, vi ikke lige har en bydel med en zoologisk have, men så kan jeg sætte mig på et tog fra Middelfart og være i en i Odense 20 minutter efter. Vi er også tættere på det øvrige Danmark, end du ville være i København. Det er jo det her, der er landets centrum.”