Prøv avisen

Seksualiteten betyder mere for mænd end for kvinder

"I forbindelse med stress har mænd og kvinder en forskellig tilgang til det seksuelle. Kvinder vil gerne have sex med deres partner på et tidspunkt, hvor de føler, at der er en god psykisk forbindelse med partner, og de mærker et overskud. Mænd kan ønske sex som en reaktion på stress, og de forbinder seksualiteten med både leg og rekreation, og derfor ønsker mænd sig også hyppigere og mere varieret sex”, fortæller professor i psykologi Bente Træen. Tegning: Rasmus Juul.

Selvom par oplever sig som ligestillede, er der kønsforskelle, når det kommer til seksualiteten. En markant forskel er koblingen mellem seksuel lyst og stress

Ligestilling mellem kønnene er et ideal i de nordiske lande. Men når det kommer til seksualiteten, er der markante kønsforskelle. Det fastslår Bente Træen, der er professor i psykologi ved Oslo Universitet og forsker i seksuel adfærd.

Den medievante norske professor ved, at der i offentligheden er en udbredt ide om, at seksualiteten så at sige blev ligestillet med p-pillen og kvindesagsbevægelsen i 1970erne. Uden at underkende de senere årtiers kønshistorie, tager Bente Træen sin samtalepartner med tilbage i historien.

”Vi har en patriarkalsk kulturarv og kvinders seksualitet har været kontrolleret. Sexlivet har traditionelt været en mands ret og en kvindes pligt. En ren kvinde har typisk været en aseksuel kvinde, som ikke udtrykte et seksuelt begær, men fødte mandens børn og i øvrigt var fornøjet med livet.”

Bente Træens forskning viser, at seksualiteten betyder mere for mænd end for kvinder, når de skal vurdere kvaliteten af deres parforhold. Hun har bedt mænd og kvinder, som var utilfredse med deres parforhold, oplyste grunde til utilfredsheden. Hos mændene var fraværet af ”et varieret og godt sexliv” på top tre. Men ikke hos kvinderne. Her var årsagerne til utilfredshed: ”fordeling af ansvar” og ”skænderier” på top tre.

Foruden den historiske arv forklarer Bente Træen forskellen med kulturens syn og den tidlige formning af drenge og piger til seksuelle væsner.