Prøv avisen

Seksualiteten betyder mere for mænd end for kvinder

"I forbindelse med stress har mænd og kvinder en forskellig tilgang til det seksuelle. Kvinder vil gerne have sex med deres partner på et tidspunkt, hvor de føler, at der er en god psykisk forbindelse med partner, og de mærker et overskud. Mænd kan ønske sex som en reaktion på stress, og de forbinder seksualiteten med både leg og rekreation, og derfor ønsker mænd sig også hyppigere og mere varieret sex”, fortæller professor i psykologi Bente Træen. Tegning: Rasmus Juul.

Selvom par oplever sig som ligestillede, er der kønsforskelle, når det kommer til seksualiteten. En markant forskel er koblingen mellem seksuel lyst og stress

Ligestilling mellem kønnene er et ideal i de nordiske lande. Men når det kommer til seksualiteten, er der markante kønsforskelle. Det fastslår Bente Træen, der er professor i psykologi ved Oslo Universitet og forsker i seksuel adfærd.

Den medievante norske professor ved, at der i offentligheden er en udbredt ide om, at seksualiteten så at sige blev ligestillet med p-pillen og kvindesagsbevægelsen i 1970erne. Uden at underkende de senere årtiers kønshistorie, tager Bente Træen sin samtalepartner med tilbage i historien.

”Vi har en patriarkalsk kulturarv og kvinders seksualitet har været kontrolleret. Sexlivet har traditionelt været en mands ret og en kvindes pligt. En ren kvinde har typisk været en aseksuel kvinde, som ikke udtrykte et seksuelt begær, men fødte mandens børn og i øvrigt var fornøjet med livet.”

Bente Træens forskning viser, at seksualiteten betyder mere for mænd end for kvinder, når de skal vurdere kvaliteten af deres parforhold. Hun har bedt mænd og kvinder, som var utilfredse med deres parforhold, oplyste grunde til utilfredsheden. Hos mændene var fraværet af ”et varieret og godt sexliv” på top tre. Men ikke hos kvinderne. Her var årsagerne til utilfredshed: ”fordeling af ansvar” og ”skænderier” på top tre.

Foruden den historiske arv forklarer Bente Træen forskellen med kulturens syn og den tidlige formning af drenge og piger til seksuelle væsner.

Hun mener, at den opmærksomme iagttager vil kunne iagttage en forskellig tilgang til seksuel identitet en sommerdag på en badestrand.

”Når drenge og piger løber nøgne rundt og leger i vandkanten, kan du se, hvordan der er en forskellig tilgang til seksualitet hos omgivelserne afhængig af barnets køn. Hvis en lille dreng får en erektion, vil de voksne omkring ham reagere med en vis stolthed. Generelt får drenge lov til at opdage koblingen mellem deres underliv og hjerne. Hvis en pige på stranden lader hænderne søge ned mod skridtet, så vil man typisk spørge hende, om der er noget, som generer hende. Bekymringerne er ikke langt væk fra de voksne, når pigen berører kønsorganerne. Jeg mener, at der en skævhed i opdragelsen, som også understøttes af samfundet.”

Hun mener, at piger i deres formning til seksuelle væsner bliver præget af et fokus på problemer. Vel at mærke problemer, der er koblet til deres seksualitet. Hun siger:

”De får en masse at vide om kønssygdomme, abort og menstruation og tænder de for tv, kan de se reklamer for bind med parfume, hvilket sender et signal om, at udflåd skal dækkes til i kunstige dufte. Der er fokus på alt det, man skal undgå, men vi ved også, at kvinder udvikler et nuanceret sprog for at tale om seksualitet og følelser og opmuntres til at have den slags samtaler med andre kvinder. Drenge får ikke samme opmuntring til at tale, og de tager et større register af følelser med ind i seksualiteten. For mænd, som er 50 år eller ældre, vil seksualiteten være den primære kanal for kommunikation af følelser.”

Bente Træen har lavet undersøgelser om seksuel trivsel, der er publiceret i forskningstidsskriftet ”Sexual and Relationship Therapy” i 2010, som viser en række problemer, som kan føres tilbage til, at manden og kvinden i parret er asynkrone i forhold til deres seksuelle behov. Her dokumenterede hun, at 15 procent af personer i faste parforhold var utilfredse med sexlivet i forholdet. I undersøgelsen så hun nærmere på mænds og kvinders tilgang til den seksuelle utilfredshed.

”Mænd og kvinder ser forskelligt på problemet. Mænd peger på ydre forhold, mens kvinderne peger på indre forhold. Kvinderne var tilbøjelige til at koble deres seksuelle frustration med deres egen manglende seksuelle lyst, mens mændene pegede på deres kvindelige partners manglende lyst. De er altså enige om, at det er hendes lyst, som er problemet, hvilket kan føre til, at kvindens lyst bliver reduceret yderligere. I sidste instans kan det føre til, at hun kommer til at se sex som en nødvendig forpligtigelse for at få parforholdet til at fungere.”

I undersøgelsen påviste Bente Træen en sammenhæng mellem livet i pressede småbørnsfamilier og seksuelle problemer. Det er muligt, at småbørnsforældrene har indrettet sig med en delt barsel og skiftes til at være hjemme og passe børnene, når børnene er syge. Men koblingen mellem stress og seksualitet er generelt ikke ligestillet. Bente Træen siger:

”I forbindelse med stress har mænd og kvinder en forskellig tilgang til det seksuelle. Kvinder vil gerne have sex med deres partner på et tidspunkt, hvor de føler, at der er en god psykisk forbindelse med partner, og de mærker et overskud. Mænd kan ønske sex som en reaktion på stress, og de forbinder seksualiteten med både leg og rekreation, og derfor ønsker mænd sig også hyppigere og mere varieret sex.”

De seneste 50 års kønskamp i Norden er dog ikke gået sporløst hen over seksualiteten. Det kan man blandt andet se, når man sammenligner norske og kroatiske unges seksualitet. I et andet af Bente Træens studier kan man se, at norske kvinder i alderen 18 til 24 år er mere tilbøjelige til at have mange, skiftende partnere i forhold til kroatiske kvinder i samme alder. For de unge kroatiske kvinder er normen, at man i løbet af et år ikke har en partner eller har en enkelt seksuel partner. Bente Træen har også lavet studier, som viser at de 18- til 24-årige har en anden og mere ligestillet tilgang til seksualitet.

”Trenden er at yngre kvinder er mere seksuelt tilfredse. De ved, hvad de kan lide, og de kan kommunikere det til deres partner. For ældre kvinder hænger den seksuelle tilfredshed i høj grad sammen med konteksten, men det tyder på, at yngre kvinders seksuelle tilfredshed i højere grad kommer til at ligne mænds ved mere et fokusere på det fysiske møde.”