Prøv avisen

Selvkørende biler på nordjyske landeveje rejser etisk dilemma

Hov, hvor er rattet? Foto fra cockpittet på en delvist førerløs lastbil. Foto: Miriam Dalsgaard/ritzau

De første selvkørende biler kører dette efterår ud på danske landeveje, men vi mangler den vigtige debat om bilernes etiske programmering, mener forskere

På vejene omkring byen Aars i Nordjylland kan man snart se biler køre rundt uden fører. Teknologien har været klar længe, men nu er lovgivningen også på plads, og tilbage er kun at finde ud af, hvilke kriterier de første forsøg med selvkørende biler skal overvåges ud fra.

Bilerne skal mindske antallet af ulykker og nedsætte de store udgifter til offentlig transport i Vesthimmerlands Kommune, hvor der kan være langt mellem byerne. De skal altså køre der, hvor befolkningen lever, og det rejser spørgsmålet: Ud fra hvilke moralske principper skal bilerne tage beslutninger? Er det eksempelvis den ældre fodgænger, det lille barn på cyklen eller bilens passagerer, der skal skånes, hvis et uheld er uundgåeligt?

Den debat er helt afgørende for, hvilket ansvar vi kan give de selvkørende biler, mener blandt andre Thomas Ploug, professor i moralfilosofi og etik ved Aalborg Universitet.